ua en ru

Геращенко: з часу Мінських переговорів звільнено понад 50 заручників, 136 ще в полоні

Геращенко: з часу Мінських переговорів звільнено понад 50 заручників, 136 ще в полоні Фото: полонені на Донбасі

9 політв'язнів перебуває на території РФ

Позитивним моментом мінських переговорів є понад 50 звільнених заручників із полону бойовиків на окупованому терористами Донбасі. Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, йдеться на сайті БПП.

"Нам усе-таки вдалося звільнити понад 50 людей, які перебували в заручниках на окупованих територіях. Також вдалося розпочати процес передачі на українську територію тих людей, які відбувають ув'язнення в тюрмах на окупованих територіях ще за рішеннями українських судів, за свої злочини до початку конфлікту. І протягом усього часу 67 таких злочинців, які відбувають покарання, були переміщені на українську територію", - сказала Геращенко.

Депутат також повідомила, що бойовики і досі не надають інформацію про місця перебування решти заручників, а їх у полоні бойовиків, за її словами, залишилося 136 осіб.

"Це цивільні, військові, чоловіки і жінки. З них 9 перебуває на території РФ - це політичні в'язні. На наші 24 запити вказати, де перебувають ці люди - місцеперебування, їхня доля, стан здоров'я - нуль відповідей. І ми дійсно володіємо інформацією про десятки людей із цього списку, але дуже багато ще потрібно шукати", - підкреслила Геращенко.

Крім того, вона заявила, що терористи ще й применшують кількість полонених.

"Друга проблема - це штучне заниження кількості заручників. Тому що представники бойовиків весь час говорять, що в нас немає стільки людей, що в нас набагато менше", - зауважила нардеп.

Нагадаємо, раніше Геращенко заявляла, що Україна готова до компромісу щодо звільнення полонених.