ua en ru

Геращенко сподівається завершити процедуру верифікації затриманих бойовиків ОРДЛО до 15 травня

Геращенко сподівається завершити процедуру верифікації затриманих бойовиків ОРДЛО до 15 травня Фото: Ірина Геращенко

Проведення верифікації повинно активізувати процес звільнення українських заручників

На засіданні гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи в Мінську 15 травня українська сторона наполягатиме на заслуховуванні інформації щодо процедури верифікації осіб, які здійснили злочини проти України, яких планують обміняти на українських заручників, які утримуються на непідконтрольних територіях Донбасу. Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час брифінгу для журналістів, передає сайт українського парламенту.

"На засіданні гуманітарної підгрупи ТКГ 15 травня ми наполягатимемо на заслуховуванні інформації щодо процедури верифікації осіб, які здійснили злочини проти України, але яких ми готові помилувати задля звільнення наших незаконно утримуваних громадян", -заявила Геращенко.

Вона розповіла про кроки української влади задля звільнення заручників.

"Сьогодні нам відомо про 128 осіб, серед яких цивільні та військові, що незаконно утримуються у місцях неволі на тимчасово окупованих територіях. При цьому ОРДЛО підтверджують лише 50 заручників з цього списку, ми знаємо про місцезнаходження 70, а маємо встановити місцезнаходження всіх", - відзначила Геращенко.

Також повідомляється, що сторона ОРДЛО вимагає звільнення більше 600 осіб, при цьому там є десятки осіб, що не можуть бути амністовані чи помилувані за здійснення особливо важких злочинів. Також серед цих осіб є кілька сотень, що не хочуть повертатися на тимчасово окуповані території. І саме стосовно цих осіб зараз відбувається процедура верифікації.

Нагадаємо, Геращенко заявила, що екологічна ситуація на Донбасі залишається вкрай небезпечною.