ua en ru

Генсек ООН закликав Великобританію і Аргентину не конфліктувати через Фолклендські острови

Генсек ООН Пан Гі Мун закликав Великобританію і Аргентину уникнути ескалації конфлікту навколо Фолклендських островів. Про це він сказав на зустрічі з міністром закордонних справ Аргентини Гектором Тімерманом, передає ВВС.

Генсек ООН висловив в стурбованість з приводу загострення відносин між урядами Аргентини і Великобританії через спірні острови. Він виразив надію, що уряди Аргентини і Великобританії зможуть вирішити розбіжності за допомогою діалогу.

Минулого місяця Великобританія оголосила про намір відправити до Фолклендських островів новітній есмінець "Донтлесс", а минулого тижня принц Уїльям почав свою службу в Королівських ВВС на Фолклендських островах як пілот пошуково-рятувальної служби. Президент Аргентини заявила, що її країна бачить в тому, що відбувається, загрозу безпеці.

Фолклендські острови, які в Аргентині називають Мальвінськими, стали причиною конфлікту між двома країнами в 1982 році. Аргентинські війська зайняли Фолкленди, проте Великобританія послала на острови військовий контингент і повернула їх під свій контроль.

В кінці минулого року країни Південноамериканського спільного ринку заборонили судам під прапором Фолклендських островів заходити в свої порти.

Раніше повідомлялося, що уряд Аргентини планує подати скаргу в ООН через політику Великобританії відносно Фолклендських островів.