ua en ru

Генсек ООН закликав Сирію схвалити міжнародне розслідування застосування хімзброї

Генеральний секретар Організації об'єднаних націй Пан Гі Мун закликав Сирію схвалити проведення міжнародного незалежного розслідування можливих випадків застосування хімічної зброї, передає Associated Press.

За словами Пан Гі Муна, він поки ще не отримував офіційної відмови від уряду Сирії щодо проведення розслідування, але також не було отримано і дозволу від уряду країни.

"Ми звертаємося до Сирії з проханням надати співробітництво світовій спільноті і допустити експертів ООН на територію країни", - зазначив генсек ООН в офіційному повідомленні.

Раніше Великобританія і Франція звернулися до ООН із запитом включити в список розслідуваних можливих випадків застосування хімічної зброї, крім інциденту в м. Алеппо 19 березня 2013 р., в якому звинувачуються повстанці, і інші випадки, відповідальність за які нібито несуть урядові війська. Дамаск висловився проти додаткового розслідування інших інцидентів.

За неофіційними даними, Дамаск наполягає також на тому, щоб Сирія отримала право затверджувати склад місії ООН, могла направити свого представника для супроводу експертів і отримати копії з усіх зразків, які відберуть фахівці.

В даний час експерти ООН знаходяться на Кіпрі. За словами генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, вони готові до вильоту в Сирію протягом 24 годин. Команда ООН складається з 15 осіб, в число яких входять лікарі і хіміки.

Читайте також: Сирія не пустила на свою територію комісію ООН з хімічної зброї