ua en ru

Генсек ООН підтримав ідею про тимчасове перемир'я в районі Дебальцеве для евакуації населення

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив серйозну стурбованість ситуацією в місті Дебальцеве (Донецька область) і підтримав пропозицію ОБСЄ оголосити тимчасове перемир'я для евакуації жителів цього міста. Про це йдеться у заяві Пан Гі Муна, розміщеному на сайті ООН.

Генсек ООН рішуче засудив невиборчі обстріл і закликав обидві сторони конфлікту негайно відсунути військові позиції від густонаселених житлових районів".

Пан Гі Мун разом з іншими членами міжнародного співтовариства підтримав пропозицію діючого голови ОБСЄ про тимчасове перемир'я, що дозволило б негайно евакуювати цивільних осіб з Дебальцевого. За його словами, ця пропозиція може бути реалізоване тільки з допомогою переговорів в дусі доброї волі.

Генсек знову закликав встановити міцний режим припинення вогню і терміново розпочати "дипломатичні і політичні дії".
"Ті, хто підписав мінські документи, а також все міжнародне співтовариство повинні взяти на себе відповідальність і домогтися припинення конфлікту", - заявив він, додавши, що ООН готова і надалі підтримувати зусилля з досягнення стійкого і тривалого миру в Україні.

Зазначимо, раніше з аналогічним закликом виступила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

Україна також підтримала заклик ОБСЄ про припинення вогню в районі Дебальцеве.

Зазначимо, за останніми даними, з Дебальцевого евакуйовані 2,5 тис. осіб.