ua en ru

Генсек ООН Пан Гі Мун розповів Путіну про зобов'язання Яценюка зробити російську мову в Україні офіційною

"Я серйозно стурбований тим, що події в Україні і зростання напруженості між Україною і Росією представляють серйозну небезпеку для обох країн, для регіону та для інших країн", - зазначив Пан Гі Мун.

Генсек ООН Пан Гі Мун розповів Президенту Володимиру Путіну, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зобов'язався зробити російську мову в Україні офіційною. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ООН.

Пан Гі Мун провів зустріч з Путіним 20 березня в Москві.

За словами генсека ООН, в Росію він прибув з важким серцем. "Я серйозно стурбований тим, що події в Україні і зростання напруженості між Україною і Росією представляють серйозну небезпеку для обох країн, для регіону та для інших країн", - зазначив Пан Гі Мун.

При цьому, як зазначив генсек, у нього була дуже "продуктивна конструктивна зустріч" з Путіним, а до цього "​​була дуже хороша розмова з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим".

"Президент Путін був одним з найбільш важливих партнерів в Організації Об'єднаних Націй, і він був міжнародним лідером, який неодноразово закликав, щоб міжнародні суперечки вирішувалися в рамках Статуту Організації Об'єднаних Націй", - розповів Пан Гі Мун.

"Я був глибоко стурбований недавнім інцидентом, коли українські військові бази були атаковані. Саме в такі моменти, як показує історія, невеликий інцидент може швидко вивести ситуацію з-під контролю", - додав генсек.

За його словами, він розуміє "законні інтереси" Путіна, пов'язані зі становищем російської меншини в Україні. "У зв'язку із цим я відзначив нещодавнє зобов'язання прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка відновити російську мову як офіційну мову в Україні та інші позитивні заходи", - повідомив глава ООН.

За його словами, завтра він вирушає до України, де зустрінеться з тимчасово виконуючим обов'язки Президента Олександром Турчиновим і Яценюком, а також іншими посадовими особами. "Я буду робити все, що зможу, аби допомогти відновити добрі стосунки між Російською Федерацією і Україною - двома братніми країнами і двома членами-засновниками Організації Об'єднаних Націй", - зазначив Пан Гі Мун.

Нагадаємо, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун відвідає Україну у п'ятницю, 21 березня 2014 р.