ua en ru

Генсек НАТО: Заходи РФ на систему ПРО НАТО будуть тратою грошей на "уявного ворога"

Російські заходи у відповідь на систему ПРО НАТО будуть лише тратою грошей на "уявного ворога", заявив у середу генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен перед початком наради міністрів закордонних справ альянсу в Брюсселі, повідомляє BBC.
"Ці гроші можна було б з більшою вигодою для російського народу інвестувати у створення робочих місць і модернізацію російського суспільства", - заявив генсек НАТО.

Раніше сьогодні міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров на зустрічі з журналістами у Вільнюсі звинуватив НАТО в концентрації військових сил навколо Росії. При цьому він заявив, що Литві не варто турбуватися з приводу модернізації російського військового угрупування в Калінінградській області, так як вона здійснюється з дотриманням міжнародних зобов'язань. Відповідні дії Росії він пояснив діями НАТО.
"Коли ми підписували угоду між Росією і НАТО, альянс заявив, що на території нових членів НАТО не будуть постійно дислокуватися військові сили блоку. І це зобов'язання злісно порушується", - зазначив Лавров.
23 листопада 2011 р. Президент Росії Медведєв заявив, що Росія не погодиться брати участь у програмі ЄвроПРО в її нинішньому вигляді, оскільки через 5-8 років вона здатна послабити потенціал Росії зі стратегічного стримування. Він нагадав, що Москву намагаються заспокоїти тим, що система не спрямована проти Росії, хоча законодавці в деяких країнах говорять прямо протилежне. Коли ж Росія ставить питання про те, "щоб покласти на папір" у формі чітких недвозначних юридичних зобов'язань пункт про ненаправленість ЄвроПРО проти Росії, слідує жорстка відмова, підкреслив Медведєв.
Президент доручив Міністерству оборони РФ негайно ввести в дію станцію радіолокації раннього попередження про ракетний напад в Калінінграді в якості реакції на відмову США від планів ЄвроПРО. Крім того, він повідомив, що "в рамках створення системи повітряно-космічної оборони Росії в першочерговому порядку буде посилено прикриття об'єктів стратегічних ядерних сил". "Стратегічні і балістичні ракети, які надходять на озброєння ракетних військ стратегічного призначення і нашого Військово-морського флоту, будуть оснащуватися перспективними комплексами подолання ПРО і новими високоефективними бойовими блоками", - сказав Медведєв. Перед збройними силами поставлено завдання по розробці заходів, які забезпечують при необхідності руйнування інформаційних і керуючих засобів системи ПРО, повідомив Президент.
У разі якщо цих заходів буде недостатньо, Росія розмістить на заході та півдні країни сучасні ударні системи озброєння, що забезпечують вогняну поразку європейського компонента ПРО, сказав Президент РФ. Одним з таких кроків, про його словами, може стати розгортання ракетних комплексів "Іскандер" в Калінінградській області.