ua en ru

Генпрокурори 14 штатів США подали позови до уряду після підписання президентом закону про реформу охорони здоров'я.

Генеральні прокурори 14 американських штатів подали сьогодні позови до федерального уряду незабаром після підписання президентом США Бараком Обамой закону про реформу охорони здоров'я. Позови подали прокурори штатів Південна Кароліна, Небраска, Техас, Мічіган, Юта, Пенсільванія, Алабама, Південна Дакота, айдахо, Вашингтон, Колорадо, Луїзіана, Флоріда і Вірджинія.

За заявами прокурорів, зміни, які передбачає закон в системі охорони здоров'я, є неконституційними, передає Associated Press. У позовах, зокрема, йдеться про те, що закон зобов'яже практично всіх американців купувати медичну страховку. "Закон примушує людей робити це в обов'язковому порядку - інакше вони зіткнуться з штрафами, податками або санкціями. Конституція не дозволяє конгресу ухвалення таких законів", - заявив прокурор штату Флоріда Біл Макколум.

Нагадаємо, сьогодні президент США Барак Обама підписав закон про реформу охорони здоров'я США, яка домінувала на порядку денному американського лідера впродовж цілого року. "Сьогодні, опісля майже століття безуспішних зусиль і рік напружених дебатів, реформа системи медичного страхування приймає статус закону Сполучених Штатів Америки", - заявив Б.Обама на церемонії в Білому домі.

Не дивлячись на підписання законопроекту президентом США, боротьба навколо реформи охорони здоров'я ще не закінчена. У сенаті буде розглянутий так званий "об'єднувальний" законопроект, який покликаний внести низку поправок до основного документу, включаючи відстрочення введення спеціального податку на дорогі страховки і збільшення субсидій для малоімущих громадян. Сенатори-республіканці обіцяють зробити все можливе, щоб зіпсувати настрій тріумфуючим сьогодні демократам.