ua en ru

Генпрокурор України просить генпрокурора Росії роз'яснити затримання в Москві двох громадян України

Генпрокурор України просить генпрокурора Росії роз'яснити затримання в Москві двох громадян України
Генеральний прокурор України Віталій Ярема просить генпрокурора Росії Юрія Чайку роз'яснити затримання в Москві в травні 2014р. двох громадян України.

Генеральний прокурор України Віталій Ярема просить генпрокурора Росії Юрія Чайку роз'яснити затримання в Москві в травні 2014р. двох громадян України. Про це йдеться в листі Яреми своєму російському колезі, передає прес-служба Генпрокуратури України.

У травні 2014р. двоє громадян України Богдан Яричевський і Юрій Яценко були затримані за звинуваченням у порушенні правил в'їзду на територію Росії.

Обоянськім районним судом Курської області ще 8 травня 2014р. було прийнято рішення про адміністративне видворення, незважаючи на це, Богдан Яричевський був депортований лише через три місяці, а Юрій Яценко досі незаконно утримується в Росії.

"Заявники повідомляють про неодноразове застосування до затриманого тортур і катувань співробітниками ФСБ Росії з метою змусити дати свідчення у злочинах, яких вони не скоювали. Тривалий час громадян України утримували без їжі і сну, не давали можливості зв'язатися з адвокатом, рідними та консулом", - йдеться в листі.

"У відповідності зі статтями 2, 3 Угоди про співробітництво між Генеральною прокуратурою України та Генеральною прокуратурою Російської Федерації від 15 вересня 2010р. прошу повідомити про місце та правові підстави затримання Богдана Яричевського та Юрія Яценка, а також дані про орган досудового слідства, яким розслідується кримінальна справа стосовно останнього", - додав Ярема.

Нагадаємо, Російська Федерація в серпні 2014р. звільнила громадянина України Богдана Яричевського.