ua en ru

Генпрокуратура США вимагає від Credit Suisse надати інформацію про рахунки американців

Заступник генерального прокурора США Джеймс Коул відправив другому за величиною швейцарського банку Credit Suisse вимогу надати до вівторка детальну інформацію про американських громадян, що використовують рахунки в цьому і ще дев'яти банках для приховування від податків, передає "Голос Америки". "Представник швейцарського департаменту закордонних фінансових справ підтвердив, що знаходиться в контакті з Вашингтоном з цієї проблеми, але відмовився коментувати лист", - йдеться в повідомленні.
Як повідомляє преса Швейцарії, вимога стосується власників рахунків з балансом понад 50 тис. долл.; мова йде, таким чином, про десятки тисяч осіб. Давня традиція збереження банківської таємниці забезпечує Швейцарії дивіденди фінансової галузі об'ємом 2 трлн дол. Тим не менш, в останні роки під тиском США і Євросоюзу країна зробила ряд кроків щодо виявлення випадків приховування від податків.
При відмові від надання необхідної інформації, нагадують швейцарські ЗМІ, американська прокуратура може зробити це судовою повісткою. Так вже було у випадку з банком UBS, якому довелося сплатити штраф в 780 млн дол. Зараз сукупна сума штрафів 10 банків може, за оцінками, скласти 2,6 млрд дол. Коул в листі згадує про готовність США розглянути пропозиції Швейцарії щодо вирішення проблеми.
Колишній слідчий американського Мін'юсту Пітер Хеннінг зазначив в інтерв'ю швейцарській газеті, що Вашингтон роздратований тим, що багато клієнтів UBS перевели гроші в більш дрібні банки і тим самим уникли розголосу. Зі свого боку, Швейцарія шукає варіант, який не вимагатиме затвердження парламентом, оскільки законодавці маленької європейської країни не приховують обурення ультиматумом США.