ua en ru

Генпрокуратура РФ виявила першу "небажану організацію"

Генпрокуратура РФ виявила першу "небажану організацію" Фото: у Росії визначили першу "небажану організацію"

Діяльність NED відтепер буде заборонено в Росії

Генеральна прокуратура Російської Федерації визнала небажаною у Росії організацією американський Національний фонд на підтримку демократії (NED), тепер діяльність цієї організації заборонена на території Росії, передає РБК з посиланням на прес-службу Генпрокуратури.

"Прийняте рішення засноване на аналізі діяльності Фонду. Використовуючи можливості підконтрольних російських комерційних і некомерційних організацій, Національний фонд на підтримку демократії брав участь у роботі щодо визнання нелегітимними підсумків виборних кампаній, організації політичних акцій з метою впливу на прийняття органами влади рішень, дискредитації служби у Збройних Силах Росії", - йдеться в повідомленні прес-служби.

За даними Генпрокуратури, в цих цілях в 2013-2014 рр. NED надав "російським комерційним і некомерційним структурам фінансову допомогу на суму близько 5,2 млн дол.". За даними самого фонду, в 2014 р. були задоволені в цілому 95 російських заявок на суму 8,4 млн дол.

"Враховуючи загальну спрямованість діяльності фонду, прокуратурою зроблено висновок про те, що вона становить загрозу основам конституційного ладу Російської Федерації, обороноздатності і безпеки держави", - свідчить прес-реліз.

NED - неурядова організація, створена в 1983 р. за ініціативою президента США Рональда Рейгана, який оголосив, що для перемоги над світовим комунізмом західні країни мають допомагати країнам, що розвиваються в будівництві демократії. Організація фінансується конгресом США. Фонд, судячи з реєстру "іноземних агентів" Мін'юсту Росії, найактивніший грантодавець у сферах, які російське держава визнає політичними - правозахисту, соціології, політологічних досліджень. З фондом співпрацювали з 24 77 НКО, які потрапили в реєстр.

Таким чином, Американський Національний фонд на підтримку демократії став першою "небажаної організацією", чия діяльність заборонена в Росії. Рішення про його заборону було підписано заступник генпрокурора Володимиром Малиновським.

Нагадаємо, 23 травня Президент Росії Володимир Путін підписав закон про небажаних іноземних організаціях, яким буде заборонено працювати на території РФ. Закон був прийнятий Державною Думою 19 травня 2015 р. і схвалений Радою Федерації 20 травня 2015 р.