ua en ru

Геноцид вірмен визнаний парламентом Нідерландів

Геноцид вірмен визнаний парламентом Нідерландів Фото: Нідерланди (pixabay.com)

Парламент визнав різанину вірмен в Османській імперії геноцидом

Парламент Нідерландів ухвалив резолюцію про визнання геноцидом вбивства 1,5 млн вірмен в Османській імперії в 1915-1916 роках. Про це повідомляє AP.

Як повідомляється, проти документа проголосували тільки 3 з 150 законодавців. У Міністерстві закордонних справ Нідерландів заявили, що уряд не підтримує рішення парламенту.

Так, в минулому році між Гаагою і Анкарою розгорівся дипломатичний скандал серез заборони турецькому міністру проводити агітацію в Нідерландах.

"Безпричинні рішення, прийняті парламентом країни, які закривали очі на геноцид, чия біль все ще не послабшала - у Сребрениці, в середині Європи, не мають юридичної сили ", - йдеться в заяві МЗС Туреччини.

Повідомляється, що десятки країн визнали геноцидом масові вбивства, в тому числі майже половину держав-членів Європейського союзу. Однак коли в 2016 році парламент Німеччини переважною більшістю голосів проголосуваа за те, щоб назвати вбивства геноцидом, Туреччина відкликала свого посла в Німеччині.

Зазначимо, геноцид провадився шляхом фізичного знищення, депортації, включаючи переміщення цивільного населення в умовах, що призводять до смерті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що парламент Бельгії в 2015 році визнав геноцид вірмен в Османській імперії в 1915 році.