ua en ru

Генеральний секретар ООН: Для багатьох 16 жовтня - не Всесвітній день продовольства, а ще один день без продовольства

16 жовтня відзначається Всесвітній день продовольства. У виступі з цього приводу генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав усі країни світу об'єднатися, щоб подолати голод, забезпечити гарантії продовольчої безпеки та харчування всім людям, передає Сіньхуа.

Пан Гі Мун наголосив, що для багатьох людей 16 жовтня - не Всесвітній день продовольства, а ще один день без продовольства. Минулого року число тих, хто голодує, перевищило 1 млрд, що стало історичним рекордом. Хоча цього року число тих, хто голодує, скоротилося, воно все ж сягає 925 млн людей.

Генеральний секретар Пан Гі Мун повідомив, що першим показником ліквідації голоду, затвердженим «Цілями розвитку тисячоліття» ООН, а також основою для реалізації всіх решти цілей визнано зменшення до 2015 р. числа тих, хто голодує, наполовину.

Він закликав усіх причетних до розв'язання проблеми встановити партнерські стосунки, щоб на основі вже досягнутих результатів зменшувати число тих, хто голодує, гарантувати продовольчу безпеку та харчування всім людям.

16 жовтня 1945 р. було проголошено створення Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО ООН). У листопаді 1979 р. на з'їзді ФАО ООН 16 жовтня кожного року, починаючи від 1981 р., було проголошено Всесвітнім днем продовольства. Це було зроблено для того, щоб добитися більшого розуміння громадськістю світової продовольчої проблеми, спільними зусиллями боротися з голодом, поганим харчуванням і бідністю.