ua en ru

Гендиректором російського "​​Норнікеля" затверджено Володимира Потаніна

Рада директорів ГМК "Норільський нікель" затвердила рішення про призначення глави "Інтерроса" Володимира Потаніна на пост генерального директора, повідомило джерело, близьке до компанії.

Потанін приступить до виконання обов'язків генерального директора "Норильського нікелю" вже з завтрашнього дня.

Новий глава "Норнікеля" повідомив, що компанія не проти входження Олександра Абрамова в раду директорів. Раніше повідомлялося, що Абрамов може брати участь в операції по покупці до 10% акцій "Норнікеля". "Переговори з приводу угоди велися з "Русалом", а також структурою Романа Абрамовича Millhouse Capital, і кого Millhouse Capital вважатиме за потрібне залучити (до цієї оборудки), того і залучимо", - сказав Потанін.

Крім того, сьогодні стало відомо, що позачергові збори акціонерів "Норнікеля" оберуть нову раду директорів 11 березня 2013 р.

Про те, що Потанін, контролюючий 28% акцій ГМК, може змінити на посту гендиректора Володимира Стржалковського, стало відомо ще наприкінці листопада.

Коментуючи дане рішення, представники прес-служби "Норнікеля" відзначили: "Стржалковський знає про даний варіант кадрових рішень. Він не є для нього сюрпризом". Там також підкреслили, що Стржалковський з розумінням ставиться до бажання основного акціонера очолити ГМК, "це поширена практика в металургійній галузі, що підтверджується досвідом "Сєвєрсталі" і ряду інших компаній".

Крім того, угода між найбільшими акціонерами "Норнікеля" - "Інтерросом" і "Русалом", а також Millhouse Capital передбачає виплату дивідендів на рівні 50% від показника EBITDA компанії, повідомив сьогодні Потанін.
Тим часом зміна гендиректора стала однією з умов примирення учасників багаторічного конфлікту - акціонерів найбільшої металургійної компанії Росії.

Зазначимо, 11 грудня компанії "Русал" Олега Дерипаски, "Інтеррос" Потаніна і структура Романа Абрамовича Millhouse переглянули угоду від 3 грудня 2012 р. щодо придбання останнім акцій ГМК. Згідно з новими умовами, "Русал" і "Інтеррос" продадуть компанії Millhouse 3 млн 873,5 тис. і 5 млн 420,5 тис. акцій ГМК відповідно за ціною 160 дол. за папір. Крім того, компанії домовилися погасити всі квазіказначейські акції "Норильського нікелю" - 16,99% (раніше планувалося погашення близько 10%). Після погашення квазіказначейських акцій ГМК і завершення угоди частка "Русала" в ГМК складе 27,8%, "Інтерроса" - 30,3% і Millhouse - 5,87% (раніше планувалося, що Millhouse викупить 7,3% акцій "Норнікеля" ). Потім сторони внесуть на спеціальний рахунок у банк-агент близько 20% акцій ГМК: Millhouse - весь свій пакет, "Інтеррос" і "Русал" - приблизно по 7%. Голосувати цим 20-процентним пакетом буде Millhouse.

"Інтеррос" і "Русал" також домовилися про припинення всіх судових розглядів у відношенні "Норильського нікелю" і один одного для реалізації ключових домовленостей. Після здійснення цих домовленостей усі судові процеси будуть припинені.

Нагадаємо, що конфлікт акціонерів ГМК "Норільський нікель" - "Інтерроса" і "Русала" - загострився в кінці червня 2010 р. Тоді відбулися річні збори акціонерів ГМК, на якиху була затверджена рада директорів. До неї увійшли три людини від "Русала", чотири - від "Інтерроса", три - від менеджменту "Норнікеля" і три незалежні директори.

Після зборів "Русал" заявив, що вибори в раду директорів "Норнікеля" порушують паритет між акціонерами компанії, що стало можливим у результаті маніпуляцій акціями ГМК, що належать самій компанії. "Інтеррос" ж наполягав на тому, що вибори були проведені без порушень.

У листопаді 2012 р. стало відомо, що "Русал" і "Інтеррос" близькі до вирішення багаторічного корпоративного конфлікту, а також підписанню мирової угоди в Лондонському суді. Однією з умов врегулювання спору була зміна гендиректора.

ВАТ "ГМК "Норільський нікель" є одним з найбільших в світі виробником нікелю і паладію. Компанія також виробляє платину, мідь, кобальт, родій, срібло, телур, селен, іридій, рутеній. Найбільшими акціонерами "Норнікеля" є ОК "Русал" і "Інтеррос". Чистий прибуток ГМК за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ), за попередніми даними, в I півріччі 2012 р. склав 1,4 млрд дол., виручка - більше 5,9 млрд дол,. показник EBITDA - 2,5 млрд дол.

Читайте також: Абрамович купить 7,3% акцій "Норнікеля"