ua en ru

Абрамович купить 7,3% акцій "Норнікеля"

Підприємець Роман Абрамович придбає 7,3% акцій ВАТ "ГМК" "Норильський нікель". Про це говориться в повідомленні "Русала", розміщеному на біржі в Гонконзі. Вартість акцій оцінюється в 2 млрд дол. За умовами угоди, Абрамович придбає квазіказначейські акції "Норнікеля". Генеральним директором "Норнікеля" і відповідальним за управління компанією стане Володимир Потанін.

Потанін є найбільшим акціонером "Норнікеля", йому належить 28% акцій. "Русалу", який контролюється Олегом Дерипаскою, належить 25% акцій підприємства.

У повідомленні "Русала" наголошується, що операція дозволить "Норнікелю" стабільно виплачувати дивіденди у 2012-2014 рр.

26 листопада 2012 р. в "Норнікеля" повідомляли, що Потанін, контролюючий 28% акцій "Норнікеля", може очолити компанію, змінивши на цій посаді гендиректора Володимира Стржалковского. "Володимир Стржалковський знає про даний варіант кадрових рішень. Він не є для нього сюрпризом", - сказала представник "Норнікеля" Аліса Фіалко. Вона зазначила, що Стржалковський з розумінням ставиться до бажанням основного акціонера очолити ГМК.

31 жовтня 2012 р. Стржалковський підтвердив інформацію про те, що почалися переговори акціонерів про вирішення корпоративного конфлікту в компанії, що триває третій рік між його основними акціонерами - ОК "Русал" Дерипаски і "Інтерросом" Потаніна. Тоді Стржалковський повідомив, що переговори про вирішення конфлікту акціонерів протягом місяця будуть інтенсивними.

Конфлікт акціонерів ГМК "Норильський нікель" - "Інтерроса" і "Русала" - загострився наприкінці червня 2010 р. Тоді відбулися річні збори акціонерів ГМК, на якому було затверджено раду директорів. До неї увійшли три людини від "Русала", чотири - від "Інтерроса", три - від менеджменту "Норнікеля" і три незалежні директори. Після зборів "Русал" заявив, що вибори в раду директорів "Норнікеля" порушують паритет між акціонерами нікелевої компанії, що стало можливим в результаті маніпуляцій акціями ГМК, що належать самої компанії. "Інтеррос" наполягав на тому, що вибори були проведені без порушень.

ВАТ "ГМК "Норильський нікель" є найбільшим в світі виробником нікелю і паладію. Компанія також виробляє платину, мідь, кобальт, родій, срібло, телур, селен, іридій, рутеній. Найбільшими акціонерами "Норнікеля" є ОК "Русал" і "Інтеррос".

Читайте також: Чистий прибуток "Норнікеля" за МСФЗ в I півріччі 2012 р. зменшився на 19% - до 1,48 млрд дол