ua en ru

Гендиректор ХТЗ заявив про спроби знищення заводу

17 грудня 2015 року відбулася прес-конференція за участю генерального директора ПАТ "Харківський тракторний завод" Владислава Губіна, на якій він заявив про спроби знищити завод.

Головною темою прес-конференції стала ситуація навколо найбільшого вітчизняного виробника сільгосптехніки, який сьогодні виявився на межі банкрутства і закриття.

За словами Губіна, в 1998 році Харківський тракторний завод взяв кредит під гарантії уряду України для закупівлі німецьких двигунів. Дана кредиторська заборгованість була реструктуризована за рішенням суду та визначено графік її погашення.

Але в червні 2015 року "справа про кредити" отримала новий розвиток. Суд першої інстанції виніс рішення на користь ХТЗ. Однак, 8 грудня 2015 року Харківський апеляційний адміністративний суд виніс рішення про необхідність негайного погашення АТ "ХТЗ" заборгованості за кредитами на суму понад 400 млн. грн, додав Губін.

"Незважаючи на те, що в останні два роки підприємство працює в прибуток, виплатити таку суму для нього не надається можливим. Паралельно з цими подіями щодо керівництва ХТЗ різними правоохоронними органами порушуються кримінальні справи за ст. 191 "Розкрадання в особливо великих розмірах ввіреного державного майна", і протягом більше 5 місяців, керівництво і колектив заводу знаходиться під жорстким психологічним пресингом. "Це дуже показово, оскільки у ХТЗ немає державного майна на балансі і немає жодної акції у власності держави. І про яке розкрадання може йти мова, не зовсім зрозуміло", - дивується генеральний директор ХТЗ.

Всі ці фактори безпосередньо позначаються на роботі підприємства. "На сьогодні ми вже почали відчувати фінансові труднощі у зв'язку з тим, що відбувається. Дилери, які купують нашу продукцію, перестають вносити передоплати, а партнери, які постачають на конвеєр сировину і матеріали, які не постачають їх без оплати. Як наслідок, у нас є платіжний дефіцит, який може привести до невиплат заробітної плати, неможливість розраховуватися за енергоресурси, платити податки і т. д", - коментує сформовану ситуацію Владислав Губін.

Як це не дивно звучить, але всі ці події відбуваються саме зараз, коли підприємство стало прибутковим, додав він. За підсумками 2014 року чистий прибуток заводу склав 458 млн грн. Багато в чому такий результат став можливим завдяки якісно нового підходу до виробництва. За останні два роки було здійснено повну модернізацію ряду продукції, запущено у виробництво кілька лінійок тракторів, в тому числі абсолютно унікальних для пострадянського простору. У розробці знаходиться багато нових проектів. Завод поступово переорієнтовується на нові ринки збуту, в тому числі за межами СНД. Є конкретні плани по виробництву військової техніки. "Наша основна мета - створити продукт, який би був затребуваний світовим ринком", - підкреслив генеральний директор ХТЗ, - Зараз ми вже вийшли на ринок Східної Європи. Але головний напрям для нас - Африка і Південна Америка".

За словами генерального директора ХТЗ, колектив підприємства налаштований рішуче і без бою здаватися не збирається. "21 грудня на заводі відбудуться збори трудового колективу, за результатами якого планується направити відкритий лист на адресу Президента України як гаранта дотримання конституційних прав та свобод з метою звернути увагу на сформовану ситуацію і в пошуках допомоги в її вирішенні. Сьогодні всі говорять про судову реформу. А ми на прикладі ХТЗ бачимо той судове свавілля, яке панує в державі", - заявив він.

"Звичайно, на даному етапі історії заводу про плани, особливо довгострокових, говорити складно. Зате можна припустити, якими будуть наслідки його знищення", - додав директор.

На думку Владислава Губіна, їх відчують не тільки 3 тисячі працівників підприємства, сім'ї яких залишаться без засобів до існування. "Якщо на пряму без роботи в результаті закриття заводу залишаться співробітники заводу та члени їх сімей, то побічно ця проблема неминуче торкнеться ще як мінімум 100 000 чоловік співробітників суміжних підприємств. Плюс це 150-180 млн грн, податків, які недоотримає державний бюджет щорічно. А якщо взяти до уваги, що ХТЗ на сьогодні є не тільки єдиним виробником тракторів в Україні, але і крім цього, виробником військової техніки сімейства МТЛБ, то сумарний результат знищення заводу буде більш ніж гнітючим", - резюмував він.

Гендиректор ХТЗ заявив про спроби знищення заводу