ua en ru

"Газпром" вперше в 2018 підняв тиск на вході в ГТС України до контрактного рівня

"Газпром" вперше в 2018 підняв тиск на вході в ГТС України до контрактного рівня Фото: "Газпром" (gazprom.ru)

"Газпром" підняв тиск транзитного газу до мінімального контрактного рівня

Російська компанія "Газпром" вперше в 2018 році підняла тиск на вході до газотранспортної системи України до мінімального контрактного рівня. Про це РБК-Україна повідомили в прес-службі ПАТ "Укртрансгаз".

"Станом на вчора ("Газпром", - ред.) продовжував не витримувати (необхідні показники тиску газу на вході до ГТС, - ред.). Тиск був на рівні 55-56 кгс/кв. см в останні дні. Сьогодні станом на 13:00 практично дотягує до контрактних показників - 59,8 кгс/кв. см. Вперше в цьому році", - повідомили в "Укртрансгазі".

За даними компанії, з початку 2018 року "Газпром" ігнорував технічні зобов'язання за контрактом на транзит газу з "Нафтогазом" щодо дотримання тиску газу в магістральних газопроводах на вхідних точках на російсько-українському кордоні. Останнім часом тиск у транзитних магістральних газопроводах на вході до української ГТС коливався від 50,3 кгс/кв. см до 56 кгс/кв. см.

Зазначимо, транзитний контракт передбачає забезпечення російською стороною тиску газу в магістральних газопроводах на вхідний точці ГВС "Суджа" в діапазоні 60-65 кгс/кв. см.

Нагадаємо, на початку березня повідомлялося, що "Газпром" знизив тиск і ускладнив транзит газу до країн Європейського союзу. На дані заходи російська компанія пішла після програшу "Нафтогазу" в Стокгольмському арбітражі.