ua en ru

"Газпром" збирається позбавити Україну транзитних платежів

"Газпром" збирається позбавити Україну транзитних платежів Фото: "Газпром" збирається позбавити Україну транзитних платежів

Реалізація проекту зробить Німеччину основним центром розподілу російського газу в Європі

Російське ВАТ "Газпром" підписало акціонерну угоду щодо трансбалтійського газопроводу Nord Stream 2, що дозволило де-факто сформувати блок найбільших європейських енергокомпаній, зацікавлених у поставках російського газу в обхід України. Реалізація проекту зробить Німеччину основним центром розподілу російського газу в Європі, передає "Коммерсант".

Повідомляється, що "Газпром" на Східному економічному форумі підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язує акціонерне угоду щодо будівництва газопроводу Nord Stream 2. Монополія буде володіти контрольним пакетом, німецькі E. On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%. Підписання не анонсувалося до останнього моменту.

Як відзначає "Комерсант", підписання угоди акціонерів Nord Stream 2 вже свідчить про те, що в ЄС, як і раніше, немає єдиної позиції ні з відносин з "Газпромом" в цілому, ні з найбільш гострого зараз питання транзиту газу через Україну. Найбільші енергокомпанії Британії, Франції, Німеччині і Австрії підписалися під проектом, реалізація якого якщо не припиняє, то мінімізує транзит газу через країну, яку політично всі ці держави продовжують підтримувати. Угода йде врозріз з позицією Брюсселя: на думку віце-президента ЄК Мароша Шефчовича, ніякі газопроводи в обхід України не потрібні.

Крім того, "Газпром" несподівано повернувся до операції з обміну активами з німецької BASF (материнська компанія Wintershall). Переговори по ній почалися ще в 2012 році, але в кінці 2014 року вона була зупинена за ініціативою німців, хоча Єврокомісія дала свої дозволи. Тепер, закриваючи угоду з BASF, "Газпром" зробив ще один крутий поворот: монополія консолідує частки в компаніях по збуту і зберігання газу в Німеччині Wingas, WIEH і WIEE і отримує 50% в WINZ (володіє родовищами в Північному морі). Це суперечить ідеї виходу з європейських активів і ставить "Газпром" під удар в тому випадку, якщо на компанію будуть поширені санкції.

Нагадаємо, Україна попросила Білорусь вивчити можливість транзиту по її території природного газу з Литви для українських споживачів.