ua en ru

"Газпром" різко скоротив постачання газу до Туреччини

"Газпром" різко скоротив постачання газу до Туреччини Фото: "Газпром"

Компанія скоротила обсяг поставки газу в Туреччину по так званому "західному маршруту"

Російська компанія "Газпром" різко скоротила обсяг поставки газу в Туреччину по так званому "західному маршруту" (через Україну, Молдову, Румунію і Болгарію). Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на дані компанії "Булгартрансгаз".

Повідомляється, що вже 10 лютого 2016 року обсяги поставок скоротилися в порівнянні з тим же числом попереднього року на 10%. В подальшому поставки продовжували знижуватися, на піку падіння їх обсяг скоротився вдвічі.

За даними на 24 лютого 2016 року в Туреччину по "західному маршруту" було прокачано 26,7 млн кубометрів російського газу, що на 40% менше, ніж роком раніше.

Однією з причин зниження попиту на газ названа тепла зима в Туреччині. Однак джерело агентства в Міністерстві енергетики Туреччини повідомив, що головним чинником в справі скорочення поставок став цінової спір "Газпрому" з приватними турецькими газовими компаніями.

"Росія скоротила відправку газу для турецьких приватних компаній. У компаній, як відомо, суперечка про ціну з "Газпромом", - заявив чиновник.

Джерело РБК в "Газпромэкспорте" заявив, що "Газпром" дійсно з лютого скоротив поставки газу в Туреччину з-за відсутності домовленості по знижці 10,25%, яку просять приватні турецькі компанії.

Нагадаємо, в січні "Газпром" прийняв рішення про скасування пільг для газових компаній, що здійснюють діяльність у приватному секторі Туреччини.