ua en ru

"Газпром" підтвердив зобов'язання виплатити "Нафтогазу" 2,5 млрд доларів

"Газпром" підтвердив зобов'язання виплатити "Нафтогазу" 2,5 млрд доларів Фото: "Газпром" (gazprom.ru)

Російська газова компанія не згодна з рішенням Стокгольмського арбітражу

Російський "Газпром" підтвердив, що, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, зобов'язаний виплатити НАК "Нафтогаз України" 2,56 млрд доларів. Про це повідомляє "РИА Новости".

"Арбітри задовольнили вимоги ("Нафтогазу", - ред.) на суму 4,673 мільярди доларів у зв'язку з подачею газу для його транзиту європейським споживачам у меншому обсязі, ніж це було передбачено контрактом. З урахуванням раніше присудженої на користь "Газпрому" суми за контрактом на поставку арбітри зробили залік зустрічних вимог, за підсумками якого "Газпром" зобов'язаний заплатити "Нафтогазу" 2,56 мільярда доларів", - йдеться в прес-релізі "Газпрому".

Водночас у російській газовій компанії заявили, що не згодні з рішенням Стокгольмського арбітражу.

У "Газпромі" вважають, що за підсумками винесеного вердикту виник дисбаланс у відносинах з "Нафтогазом" щодо поставок і транзиту газу, і повідомили про намір захищати свої права.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту в сумі 4,63 млрд доларів.

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв повідомив, що з наступного дня починається строк сплати та "Газпром" повинен виплатити на користь "Нафтогазу" трохи більше 2,5 млрд доларів, причому за кожний день прострочення на заборгованість "Газпрому" нараховуються штрафи - 526 тисяч доларів на день.