ua en ru

"Газпром" не має наміру припиняти транзит через Україну після введення "Північного потоку-2"

"Газпром" не має наміру припиняти транзит через Україну після введення "Північного потоку-2" Фото: Олексій Міллер

Однак обсяги транзиту будуть суттєво меншими

Російський "Газпром" планує зберегти транзит газу через Україну до Європи навіть після введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік - 2". Про це в інтерв'ю агентству Reuters повідомив голова правління російського газового холдингу Олексій Міллер.

За його словами, "Газпром" хоче подвоїти пропускну спроможність "Північного потоку". У понеділок холдинг підписав угоду про спільне фінансування згідно з європейськими компаніями Uniper, Wintershall, Shell, OMV і Engie.

Міллер зазначив, що ГТС здатна транспортувати до 120 млрд куб. м на рік, однак в останні роки після будівництва нових газопроводів транзит через Україну серйозно скоротився - до 50-80 млрд кубометрів. За підсумками минулого року транзит через Україну становив близько 80 млрд кубометрів.

За словами Міллера, були й інші причини падіння українського транзиту, в тому числі зсув видобутку газу "Газпромом" все більш і більш на арктичний півострів Ямал.

"Якщо ви подивитеся з космосу, ви можете провести пряму лінію через Балтійське море між новими центрами виробництва і німецьким Грайфсвальдом. Цей маршрут на 2 000 км (1250 миль) коротше маршруту через Україну", - заявив глава "Газпрому".

При цьому, незважаючи на озвучені раніше погрози припинити постачання через Україну після закінчення транзитного угоди (до 2020 року), Міллер зазначив, що Росія може продовжити транспортувати газ через Україну, але в набагато менших обсягах.

"Ми готові до переговорів ... Проте ми можемо говорити про набагато менших обсягах, можливо, близько 15 млрд куб. м в рік для країн, які межують з Україною", - сказав він

"Газпром" поставляє газ до Європи за трьома основними напрямками: українські трубопроводи, газопровід Ямал - Європа через Білорусь і Польщу і "Північний потік" через Балтійське море до Німеччини.

Нагадаємо, "Газпром" погодився зняти обмеження на реекспорт газу для країн Євросоюзу.