ua en ru

"Газпром" погодився зняти обмеження на реекспорт газу для країн Євросоюзу

"Газпром" погодився зняти обмеження на реекспорт газу для країн Євросоюзу Фото: "Газпром" погодився зняти обмеження на реекспорт

У квітні 2015 Єврокомісія направила заяву про порушення антимонопольних правил "Газпромом"

Корпорація "Газпром" погодилася зняти обмеження на реекспорт газу для країн Європейського союзу. Про це пише РБК з посиланням на повідомлення Єврокомісії.

Передбачається скасувати норми, що забороняють європейським країнам-покупцям російського газу перепродавати його в інші країни.

У Єврокомісії зазначають, що "Газпром" погодився виключити з контрактів на постачання газу раніше включавшиеся в них умови, що обмежували права покупців.

Також повідомляється, що "Газпром" готовий забезпечити поставку газу з Польщі, Угорщини та Словаччини в країни Балтії і Болгарію за своїм мереж.

У квітні 2015 року Єврокомісія направила заяву, в якій виклала свою попередню думку про те, що "Газпром" порушив антимонопольні правила ЄС, переслідуючи спільну стратегію розділення газових ринків Центральної та Східної Європи.

Комісар, відповідальний за політику в області конкуренції Маргрет Вестагер, повідомляє: "Ми вважаємо, що зобов'язання "Газпрому" дозволять забезпечити вільний потік газу в Центральну і Східну Європу конкурентоспроможними цінами. Вони зачіпають наші проблеми з конкурентами і забезпечують перспективне рішення у відповідності з правилами ЄС. Фактично, вони допомагають краще інтегрувати газові ринки в регіоні. Це має значення для мільйонів європейців, які покладаються на газ для опалення своїх будинків і для розвитку свого бізнесу.

Нагадаємо, "Газпром" в міжнародному суді вимагає від Молдови майже 800 млн доларів.