ua en ru

"Газпром" відмовиться від української ГТС після 2019 р

"Газпром" відмовиться від української ГТС після 2019 р Олексій Міллер і Олександр Новак розповіли про стратегію поставок газу в Європу

Російський "Газпром" має намір відмовитись від української газотранспортної системи (ГТС) після 2019 р. Про це заявив міністр енергетики Росії Олександр Новак після виступу на Валдайському клубі, передає РБК.

"Тільки що прозвучав виступ пана Міллера (глави "Газпрому", - ред.), який сказав, що транзитний контракт з Україною не буде продовжений після 2019 р. Тому зараз всі зусилля спрямовані на те, щоб реалізувати будівництво газотранспортної інфраструктури в Туреччину, на кордон Туреччини та Греції, і доставку споживачам південно-східної та Центральної Європи через цей маршрут", - заявив Новак журналістам.

У той же час сам глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Росії не обов'язково погоджувати будівництво газопроводу "Турецький" потік з ЄС.

"Турецький потік" (газопровід, який повинен замінити поставки російського газу в Європу через територію України, - ред.) ми почнемо будувати, як тільки отримаємо всі узгодження. У нас немає необхідності його обговорювати з європейськими колегами", - зазначив Міллер

Нагадаємо, "Газпром" допускає підвищення цін на газ для ЄС.