ua en ru

"Газпром" почав перший аукціон із продажу газу для Європи

"Газпром" почав перший аукціон із продажу газу для Європи Фото: "Газпром"

Результати торгів і ціна стануть відомі 10 вересня

Російське ВАТ "Газпром" сьогодні, 7 вересня, розпочало перші аукціонні торги із продажу газу на експорт через трубопровід "Північний потік", передає ТАСС.

Як наголошується, три раунди аукціонів із продажу 127 лотів пройдуть 7, 8, 9 і 10 вересня. Результати торгів і ціна стануть відомі 10 вересня.

Зазначимо, що "Газпром" зараз постачає до Європейського союзу до 30% споживаного газу. Всі поставки відбувається за довгостроковими контрактами з європейськими партнерами "Газпрому", прив'язаними через формулу до цін на нафту і нафтопродукти, що мають тенденцію до зниження.

Єврокомісія також наполягає на тому, щоб учасники ринку переходили від довгострокових контрактів до "спотових". При цьому в самій Європі частка газу, що продається через біржові або "спотові" торги, неухильно зростає.

"Ми завжди відповідаємо на вимоги мінливого ринку. "Газпром" довго запрягає, але швидко їде", - заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв після оголошення про початок торгів.

"Газпром" у червні оголосив про плани будівництва другої гілки "Північного потоку", а минулого тижня повідомив про "розморожування" угоди з обміну активами зі своїм найбільшим європейським партнером, німецькою компанією Wintershall.

На думку аналітиків, всі ці події свідчать про відновлення інтересу монополії до європейського ринку всього лише через півроку після того, як "Газпром" відмовився від планів будівництва газопроводу "Південний потік" і заявив про переорієнтацію на ринки країн азіатсько-тихоокеанського регіону.

Як зазначив Медведєв, ціна на аукціоні, швидше за все, буде вище середньої ціни за довгостроковими контрактами "Газпрому". "Я впевнений, що ціна на аукціоні буде вище середньої ціни за нашими довгостроковими контрактами. У мене немає сумнівів в цьому", - сказав заступник голови правління російського монополіста, додавши, що основний принцип роботи "Газпрому" - не продати максимальний обсяг, а отримати максимальну ціну від продажу. "Ціна для нас головне", - резюмував Медведєв.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що "Газпром" підписав угоду з будівництва "Північного потоку 2".