ua en ru

"Газпром" втратив можливість вимагати "Take-or-Pay" від України, - Коболєв

"Газпром" втратив можливість вимагати "Take-or-Pay" від України, - Коболєв Фото: Андрій Коболєв, голова правління НАК "Нафтогаз України" (УНІАН)

Коболєв розповів, що означає відмову "Газпрому" постачати газ за здійсненою передоплатою "Нафтогазу"

ПАТ "Газпром" автоматично позбувся права "Take-or-Pay" через відмову постачати газ НАК "Нафтогаз України" відповідно до здійсненою передоплатою. Про це сьогодні в ефірі 5 каналу повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Вони ("Газпром") не виконали свої зобов'язання за контрактом, який переглянув трибунал. Це автоматично означає, що вони не можуть більше вимагати від нас в цьому році "Take-or-Pay"... Ми не зобов'язані викуповувати 4 млрд куб. м і це не наша вина. Це дії Газпрому, які суперечать контрактом, які суперечать рішенням трибуналу, які суперечать духу відносин клієнт-постачальник, і які, я думаю, будуть коштувати "Газпрому" багатьох політичних проблем в Європі", - заявив Коболєв.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, НАК "Нафтогаз України" здійснив передоплату для відновлення постачань російського газу починаючи з березня, проте "Газпром" повернув гроші, мотивуючи свої дії тим, що відсутнє спеціальне додаткове угоди до діючого контракту.