ua en ru

Газпром влітку 2011 р. планує представити зведене ТЕО газопроводу "Південний потік"

ВАТ "Газпром" в травні-червні 2011 р. планує завершити підготовку зведеного техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) газопроводу "Південний потік". Про це повідомив начальник департаменту зовнішньоекономічної діяльності концерну Павло Одеров, виступаючи на форумі "ПЕК Росії в XXI столітті", передає РБК.

"Ми перебуваємо в стадії завершення ТЕО, плануємо влітку представити його результати, оголосити капзатрати на проект, а також вибрати остаточний варіант маршруту транспортування газу", - сказав він.

За словами П.Одерова, в даний час Газпром розглядає три варіанти маршруту транспортування газу по "Південному потоку", всі вони закінчуються в Італії. Згідно з першим варіантом, газопровід пройде по території Болгарії, Сербії, Угорщини, Австрії і вийде в Італії. Другий варіант - Болгарія, Сербія, Угорщина, Словенія з виходом на Італію. Третій варіант - через Грецію відразу на південь Італії. П.Одеров зазначив, що газопровід вийде на повну проектну потужність (63 млрд куб. м) в 2018 р.

Крім того, він підтвердив плани Газпрому щодо початку поставок трубопровідного газу зі Штокмановського газоконденсатного родовища в 2016 р., постачання зрідженого природного газу - в 2017 р.

Проект "Південний потік" реалізується з метою диверсифікації маршрутів поставок природного газу європейським споживачам і передбачає будівництво газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної та Центральної Європи. Передбачається, що потужність "Південного потоку" буде нарощуватися рівномірно. Загальна проектна продуктивність морської ділянки "Південного потоку" складе 63 млрд куб. м на рік. Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу заплановано на кінець 2015 р. Орієнтовна вартість "Південного потоку" оцінюється в 15,5 млрд євро.

Газпром є найбільшим акціонером "Південного потоку" з часткою в 50%. Іншими 50% у цей час формально володіє італійська ENI. Однак між акціонерами є домовленість про входження в проект французької EdF з часткою не менше 10% за рахунок зниження частки ENI. Крім того, до складу акціонерів "Південного потоку" увійде німецький концерн BASF, який отримає в проекті 15%.

Для реалізації сухопутної частини проекту вже підписані міжурядові угоди з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією та Австрією.

В даний час здійснюється розробка зведеного техніко-економічного обгрунтування "Південного потоку", що включає в себе ТЕО морської ділянки, а також ТЕО газопроводів на територіях країн Південної та Центральної Європи.