ua en ru

За газовий контракт з РФ 2009 року має настати політична відповідальність, - Порошенко

За газовий контракт з РФ 2009 року має настати політична відповідальність, - Порошенко Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Президент сказав, що принцип "бери або плати", який прописано в контракті, є грабіжницьким

За підписання газового контракту з Росією 2009 року має настати політична відповідальність. Про це заявив президент України Петро Порошенко під час відвідання Трипільської теплоелектростанції, передає сайт президента.

Порошенко нагадав про нещодавнє рішення Стокгольмського арбітражу "щодо цього контракту на користь України".

Президент також сказав, що принцип "бери або плати" є грабіжницьким, оскільки означає, що скільки би не було спожито газу, а сплатити потрібно за 52 млрд кубометрів - об’єми, яких Україна ніколи не споживала.

"Був поставлений злочинний підпис, взявши зобов’язання абсолютно незаконні, неринкові, корупційні. Уявіть собі - я був обраний президентом, і через декілька тижнів отримую позов майже на 40 млрд доларів, що Україна має сплатити країні-агресору за послуги і товари, які ми ніколи не отримували, базуючись на злочинному контракті", - сказав президент.

При цьому президент додав, що йдеться не про кримінальну, а про політичну відповідальність.

"Я говорю не про кримінальну відповідальність - це не справа президента, є відповідні органи. Я говорю про політичну відповідальність. Коли ви поставили країну на коліна і сьогодні це доведено не політиками, не внутрішніми експертами, а найвищою міжнародною судовою інстанцією. Доведено, що здані інтереси України", - повідомив Порошенко.

Нагадаємо, президент заявив, що Росія намагалася зруйнувати імідж України як надійного транзитера газу.