ua en ru

Газова угода України з РФ не дозволяє будувати довгострокові відносини між країнами, - Азаров

Газова угода України з Росією не дозволяє будувати довгострокові відносини між країнами. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров у Нідерландах, коментуючи підписану з компанією "Royal Dutch Shell" операційну угоду, передає прес-служба Кабміну.

"Кожен день, поки діє нерівноправна газова угода з Росією, віддаляє Україну від Росії", - сказав Азаров.

Водночас він підкреслив, що з точки зору стратегічного партнерства "тимчасово отримана одностороння вигода не дозволяє будувати довгострокові відносини".

За словами Азарова, газовий контракт є постійним подразником в українсько-російських відносинах. Тому в України не залишається іншого виходу, ніж як шукати партнерів з диверсифікації поставок енергоносіїв і впроваджувати програми з енергоефективності і енергозаміщення.

Нагадаємо, що 12 вересня 2013 р. під час робочої поїздки прем'єр-міністра України до Нідерландів між урядом України і компанією "Royal Dutch Shell" була підписана угода про операційну діяльність щодо угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Юзівської площі.

Угода дозволяє фактично з сьогоднішнього дня розпочати роботи "Royal Dutch Shell" в Україні. Відповідно до підписаної угоди про розподіл продукції на першому етапі "Royal Dutch Shell" вкладе в геологічну розвідку близько 500 млн дол., а взагалі інвестиції компанії у промислову розробку і побудову комунікацій на Юзівській площі оцінюються в обсязі 10 млрд дол. У межах Юзівської площі видобуватиметься як традиційний природний газ, так і сланцевий, і газ із щільних піщаників. Перший вільний газ з Юзівської площі очікується в кінці 2014 р.

Юзівська площа знаходиться на території Донецької і Харківської областей. За прогнозами експертів "Royal Dutch Shell", прогнозні запаси газу становлять 3-3,5 трлн куб. м газу.