ua en ru

Газовики Волині перевірили стан газових приладів у 66 тисяч споживачів

За сім місяців цього року, з метою підвищення рівня безпеки при користуванні газом у побуті, фахівці "Волиньгазу" провели планово-технічне обслуговування в понад 66 тисяч квартир волинян, повідомляє прес-служба компанії.

Наголошується, що під час перевірок було виявлено більше 4 тисяч порушень. Також працівникам "Волиньгазу" довелося відключити 575 газових приладів в будинках, оскільки наявні порушення представляли загрозу для життя і здоров'я мешканців.


Так, основними причинами аварійних ситуацій і нещасних випадків при користуванні газом у побуті традиційно залишається самовільне встановлення та заміна газових приладів і їх використання не за призначенням.

Також, частим порушенням серед волинян є нехтування перевіркою тяги та недотримання в належному стані димових і вентиляційних каналів. Від правильної роботи ДВК безпосередньо залежить здоров'я і життя людей. Відповідальність за їх безпечну експлуатацію та техобслуговування в жилих будинках покладається на балансоутримувачів, ОСББ - на голову, в приватних будинках - на власників (або орендарів). Власник або балансоутримувач повинен своєчасно викликати для чищення димо - вентканалів спеціалізовану організацію, яка має ліцензію та дозвіл від управління Держпраці. Результати перевірки комісії оформляються відповідним актом. Після проведення перевірки, є відповідний акт, що засвідчує їх перевірку та прочистку повинен бути переданий до газорозподільної компанії.

Якщо акт перевірки не надано до ПАТ "Волиньгаз" у встановлений строк або має негативний висновок, фахівці підприємства будуть змушені відключити споживача від газопостачання. Адже несправність ДВК загрожує виникненням аварійної ситуації та отруєнням жителів.

Як свідчить статистика, найбільша кількість отруєнь чадним газом викликає саме відсутність тяги. Натомість, у цьому році лише близько 60% споживачів потурбувалися про свою безпеку і надали "Волиньгазу" відповідні акти.

"Користувачі газових приладів з відводом продуктів згорання в димоходи – котлів і водонагрівачів, повинні бути особливо пильними. При несправності ДВК шкідливі продукти горіння не виводяться назовні і накопичуються в приміщенні. Також, згідно вимог, якщо в приміщенні споживачів встановлені газові прилади, які працюють цілий рік, то періодичну перевірку ДВК необхідно проводити двічі на рік – навесні та восени – перед початком опалювального сезону. Тому щоб бути в безпеці, перед початком холодів споживачам необхідно привести димові та вентиляційні канали в належний стан", - пояснює технічний директор ПАТ "Волиньгаз" Сергій Галянт.