ua en ru

Газотранспортну систему України можуть модернізувати без участі Європи, - джерело, близьке до переговорів.

Трибічного консорціуму з управління українською газотранспортною системою (ГТС) за участю Росії, України і Європи, швидше за все, не буде. ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" обговорюють можливість модернізації і управління українськими трубами в рамках спільного підприємства, яке планується створити, повідомило РБК daily джерело, близьке до переговорів. Частка "Газпрому" в СП буде залежати від активів, які він до нього внесе.

Те, що ідея міжнародного консорціуму знову може залишитися всього лише теорією, підтвердив і глава Російського газового товариства Валерій Язєв на конференції в Берліні "Енергетичний діалог: Росія - Європейський союз. Газовий аспект". Зараз переговори щодо створення російсько-українського спільного підприємства знаходяться на початковій стадії, сказав він. "Залежно від того, яка конфігурація для нього буде вибрана, стане зрозуміло, потрібно або не потрібно повертатися до теми міжнародного консорціуму", - зазначив В.Язєв.

За його словами, згідно експертним оцінкам, капіталізація "Нафтогазу" зараз складає 17 млрд дол. "Газпрому" - 170 млрд дол. Можливо, російський холдинг виділить для СП якийсь актив, наприклад, по видобутку, вартістю 15-17 млрд дол. Глава "Нафтогазу" Євген Бакулін не захотів назвати активи, які можуть увійти до майбутнього СП, зазначивши, що це процес переговорів. У "Газпромі" від коментарів також відмовилися.