ua en ru

Газета опублікувала 1% від матеріалів, отриманих від Сноудена, - головний редактор Guardian

Головний редактор британської газети Guardian Алан Ресбріджер повідомив, що його газета поки опублікувала всього 1% від матеріалів, отриманих від побіжного співробітника і викривача Агентства національної безпеки США Едварда Сноудена, передає Associated Press.

Відповідаючи на питання парламентського комітету з внутрішніх справ, в рамках засідання, присвяченого боротьбі з тероризмом, Ресбріджер сказав, що відтік склав 58 тис. файлів. Представники уряду і розвідслужби раніше вказували, що витоку компрометували британську розвідку і допомогли терористам.

За словами головного редактора, Guardian публікувала матеріали дуже вибірково. "Ми не публікували ніяких імен і ми не втрачали контроль над якими іменами", - підкреслив він.

В листопаді 2013 р. Білий дім та голови комітетів з розвідувальної діяльності конгресу США відкинули прохання про помилування Сноудена. За словами радника Білого дому Дена Пфайфера, пропозицію про помилування навіть не обговорюється, і Сноуден повинен повернутися в США і постати перед судом.

Колишній системний адміністратор американської компанії Booz Allen Hamilton, що працює за контрактами з Центральним розвідувальним управлінням і Агентством національної безпеки США, Сноуден став відомий світу після того, як повідомив пресі про тотальний контроль американських спецслужб за інтернетом і стільниковими мережами. У США йому пред'явлені звинувачення в шпигунстві і крадіжку державної власності, за які йому загрожує до 30 років в'язниці.