ua en ru

На Гаваях завершився експеримент з імітації умов польоту на Марс

На Гаваях завершився експеримент з імітації умов польоту на Марс Фото: експеримент з імітації умов польоту на Марс

Шість добровольців протягом 366 днів жили в повній ізоляції від зовнішнього світу

Науковий експеримент довжиною в рік по імітації умов польоту на Марс завершився в неділю в американському штаті Гаваї. Про це повідомили представники Гавайського університету, який спільно з NASA організував цей проект.


Як наголошується, експеримент почався 28 серпня минулого року, шість добровольців із США, Франції та Німеччині протягом 366 днів проживали в повній ізоляції від зовнішнього світу у спеціальному закритому комплексі у вигляді купола, побудованого на схилі сплячого вулкана Мауна-Лоа, що віддалено нагадує марсіанський пейзаж. У неділю в 09:00 за місцевим часом учасники проекту завершили експеримент.

"Члени "марсіанської команди" повернулися в цивілізацію рік потому після ізоляції в куполі на Гавайських островах", - йдеться в повідомленні, опублікованому на сторінці HI-SEAS в Twitter.

Як заявляли організатори експерименту, він повинен допомогти підготувати перший політ людини на Марс, який NASA сподівається здійснити в 2030-і роки. Експерти мали намір вивчити ряд медичних і психологічних проблем, з якими може зіткнутися екіпаж корабля, що вирушає в довгу подорож в космос.

В міжнародну команду молодих вчених, відібраних за конкурсом, увійшли три чоловіки і три жінки. Командиром "екіпажу" була американка Кармел Джонсон, що займається проблемами ґрунтознавства та екології в штаті Монтана. Разом з нею в експерименті брали участь фізик, інженер, біолог, лікар і архітектор, який мріє створити постійний житловий комплекс на Марсі.

Нагадаємо, національне управління з повітроплавання і дослідженню космічного простору (NASA) підрахувало, що приземлення космічного корабля Dragon на Марсі може коштувати понад 300 мільйонів доларів США.