ua en ru

Гарантії безпеки, отримані Україною з приєднанням до ДНЯЗ, потребують юридичного закріплення, - К.Грищенко.

4 травня ц. р. міністр закордонних справ, голова делегації України на Оглядовій конференції 2010 р. Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), що відбувається у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, Костянтин Грищенко виступив на її загальних дебатах.
"Прийняте Україною шістнадцять років тому рішення відмовитися від третього за потужністю в світі ядерного арсеналу та стати учасницею Договору про нерозповсюдження ядерної зброї у статусі неядерної держави стало знаковою подією на міжнародній арені, дієвим внеском нашої країни у глобальний процес ядерного роззброєння та сприяло зміцненню міжнародного режиму ядерного нерозповсюдження. Отримані Україною гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням до ДНЯЗ потребують юридичного закріплення", - наголосив у своєму виступі К.Грищенко.
К.Грищенко наголосив, що рішення уряду України про вивезення існуючих запасів високозбагаченого урану є свідченням неухильного дотримання нашою державою міжнародного режиму ядерного нерозповсюдження та чітким сигналом для міжнародного співтовариства щодо необхідності конкретних кроків для зменшення ризиків, пов'язаних з розповсюдженням ядерної зброї та компонентів і матеріалів для її виробництва.
Україна позитивно оцінює кроки США та Росії у напрямку скорочення ядерних арсеналів і закликає обидві країни забезпечити незворотній характер цього процесу, а також продовжити ліквідацію тактичної ядерної зброї. Наша держава виходить з важливості досягнення паралельного прогресу як у питаннях ядерного роззброєння, так і в боротьбі з незаконним розповсюдженням ядерних матеріалів і технологій.
Міністр Грищенко також привітав рішення Сполучених Штатів, проголошене державним секретарем США Хіларі Клінтон, щодо надання американською стороною юридично зобов'язуючих гарантій безпеки країнам, що належать до африканської та південно-тихоокеанської зон, вільних від ядерної зброї.
Конференція, як підкреслив К.Грищенко, має підтвердити дієвість ДНЯЗ як одного з найважливіших елементів сучасної системи міжнародної безпеки. У цьому контексті було наголошено на необхідності подальшого посилення ефективності оглядового процесу Договору.
У своєму виступі міністр окремо зупинився на таких важливих аспектах ДНЯЗ, як універсальність Договору, використання ядерної енергії з мирною метою, проблематика створення надійних механізмів постачання ядерного палива, надання гарантій безпеки неядерним країнам, ролі МАГАТЕ та контролюючій діяльності Агентства в реалізації цілей ДНЯЗ, питаннях посилення міжнародного режиму нерозповсюдження та вироблення заходів з запобігання ядерного тероризму.
Міністр К.Грищенко привернув особливу увагу країн - членів ДНЯЗ до чорнобильської проблематики та окреслив основні заходи, які уряд України вживає для подолання наслідків найбільшої в світі техногенної катастрофи. К.Грищенко поінформував про ініціативу Президента України, яку підтримують Республіка Білорусь та Російська Федерація, щодо проведення в квітні 2011 р. в Києві міжнародної конференції до 25-ї річниці Чорнобильської трагедії.