ua en ru

Гамбія повідомила про свій вихід з Британської Співдружності націй

Гамбія повідомила про свій вихід з Британської Співдружності націй. Про це повідомляє передає BBС.

Великобританія, лідер Співдружності, заявила у відповідь, що " вкрай жалкує" про вихід Гамбії з міждержавного об'єднання.

Президент Гамбії Яйя Джамме в 2011 р. звинуватив Великобританію в підтримці його конкурентів на виборах. Зі свого боку Лондон критикував Гамбії за "систематичні порушення прав людини", включаючи "незаконні арешти і закриття ЗМІ".

Гамбія отримала незалежність від Великобританії в 1965 р., а в 1970 р. стала республікою. У 1980 р. в країні спалахнули заворушення , в організації яких влада звинуватила лівійського лідера Муаммара Каддафі , який відмовився надати Гамбії економічну допомогу. Придушити хвилювання допомогли введені в країну сенегальські військові частини.

У 1981 р. сенегальська армія знову вторглася до Гамбії, поваливши Верховна Рада Революції , що прийшов до влади в результаті перевороту, організованого Революційною соціалістичною партією Гамбії.

У 1982 р. Гамбія і Сенегал об'єдналися в Конфедерацію Сенегамбія , в якій обидві держави зберігали власні уряди , зовнішньополітичну та фінансову самостійність . Конфедерація розпалася в 1989 р., що пояснювалося невдоволенням Гамбії боку своїм малим впливом на її діяльність.

У 1994р. У Гамбії трапився черговий переворот , в результаті якого до влади прийшов нинішній президент країни Джамме. У 1996 р. він переміг на виборах , набравши 55,76 % голосів.

Британську Співдружність націй поставило результати виборів під сумнів. Однак у жовтні 2001 року Джамме був переобраний на посаду президента з 52,96% голосів, а в жовтні 2006 р. - з 67,3% голосів.

Співдружність націй - добровільне міждержавне об'єднання суверенних держав, в яке входять Великобританія і майже всі її колишні домініони , колонії і протекторати. Засновано в 1931 р.