ua en ru

Гамбія: подробиці конфлікту в західній Африці

Гамбія: подробиці конфлікту в західній Африці Фото: президент Гамбії Яхья Джамме

Гамбія стала ще одним неспокійним регіоном в західній Африці. Переможений на виборах президент Гамбії Яхья Джамме відмовився залишати свій пост. За рішенням Радбезу ООН, сусідні Сенегал і Нігерія повинні ввести війська в Гамбії.

Увечері 19 січня закінчилися повноваження президента Ісламської Республіки Гамбія Яхья Джамме. Однак, глава держави відмовився покинути свою посаду і ввів в країні надзвичайний стан. У відповідь на це співтовариство африканських країн на чолі з Сенегалом початоло військове вторгнення до Гамбії. Детальніше про те, що відбувається в західноафриканській державі в матеріалі РБК-Україна.

Поразка після 20 років на президентській посаді

1 грудня 2016 року в Гамбії відбулися президентські вибори. Вперше з 1994 року чинний президент республіки Яхья Джамме зазнав поразки. Перемогу здобув демократ Адама Барроу - бізнесмен, власник агентства нерухомості Majum Real Estate.

Новообраний президент Гамбії Адама БарроуФото: Новообраний президент Гамбії Адама Барроу

Незабаром після визнання поразки, Джамме під впливом свого оточення заявив, що голосування відбулося з порушеннями, а виборному процесі був продемонстрований "винятковий, безпрецедентний рівень іноземного втручання".

Після перерахунку голосів виборців розрив між опонентами скоротився з 9% до 3,7%, однак результат все також залишився на користь Барроу. За нього проголосувало 43,3% виборців, за Джамме - 39,6%.

Джамме зажадав ануляції результатів і повторного проведення виборів, а 17 січня оголосив в країні надзвичайний стан. За словами Джамме, даний крок "дозволить не допустити вакууму влади" в період розгляду судом апеляції президента на оголошені раніше підсумки виборів, що відбулися 1 грудня 2016 року.

Останньою спробою Яхья Джамме утримати владу стало рішення парламенту Гамбії про продовження повноважень чинного президента на 3 місяці.

Гамбія: новини про військове вторгнення

Спільнота західноафриканських країн (ЕКОВАС) на чолі з Сенегалом висловили стурбованість відносно виниклої кризи в Гамбії і 18 січня заявили про готовність військового смешательства в разі, якщо Джамме не складе свої повноваження в строк.

Однак, 19 січня президент відмовився покинути свою посаду, і за одностайним рішенням Радбезу ООН сенегальські війська увійшли на територію Гамбії. У військовому вторгненні також повинна приймати участь Нігерія, яка вже виділила для операції кілька літаків і військовий корабель.

Сенегальські війська увійшли до Гамбії 19 січняФото: Сенегальські війська увійшли до Гамбії 19 січня

Тим часом, 19 січня новообраний президент Адама Барроу прийняв президентську присягу в посольстві Гамбії в Сенегалі і закликав міжнародне співтовариство підтримати його в протистоянні Джаммі.

I Adama Barrow, do swear, that I will well and truly, execute the functions of the office, as The President of the...

Опубліковано President Adama Barrow 19 січня 2017 р.

20 січня стало відомо, що країни ЕКОВАС призупинили військове вторгнення і висунули Джамме ультиматум, за яким він повинен до полудня 20 січня має добровільно передати владу новообраному президенту і покинути країну. Голова ЕКОВАС Марсель Ален де Соуза заявив: "Ми призупинили операцію і поставили Джаммі ультиматум. Якщо до середини дня він не погодиться залишити Гамбію, ми дійсно почнемо інтервенцію".

Паніка в Гамбії

Після оголошення воєнного стану Гамбію почали масово залишати туристи. Напередодні дня інавгурації, туристичні оператори евакуювали своїх відпочиваючих. Варто відзначити, що частка туризму у ВВП Гамбії становить 20%.

Але крім паніки серед туристів, країну залишають і члени уряду. Свої посади покинули міністр юстиції і віце-президент. Про те, де на даний момент знаходиться сам Яхья Джамме, також невідомо.

Карта Африки

Гамбія - держава в західній частині Африки, є найменшою країною на континенті. Сенегал і Гамбія мають спільні кордони на півночі, сході та півдні, із заходу Гамбія омивається Атлантичним океаном. Столиця Гамбії - Банжул.

Гамбія на карті АфрикиФото: Гамбія на карті Африки