ua en ru

Галасюк: радикальна податкова реформа дозволить вивести значну частину економіки з тіні

Голова комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва, заступник лідера Радикальної партії Віктор Галасюк заявив про необхідність швидкого внесення змін у Податковий кодекс, що передбачають податкову лібералізацію (законопроект №3357).

"Як один із співавторів законопроекту, я можу навести шість головних аргументів на користь радикальної податкової реформи. По-перше, вона є. Тобто, існує не на словах, не просто у вигляді презентації на кілька слайдів, а у вигляді закону. Авторами, до речі, є 115 народних депутатів, що насправді є історичним рекордом", - зазначив він.

По-друге, за словами політика, "вона не ігнорує той факт, що більше половини економіки України знаходиться в тіні".

"І це ще дуже консервативними оцінками. Не звертати уваги на цей "нюанс" при реформуванні системи оподаткування - це не помічати слона в тісній кімнаті", - додав Галасюк.

Він також підкреслив, що податкова реформа суттєво знижує податковий тиск на платників податків, насамперед, у частині фонду оплати праці, а також радикально спрощує адміністрування податків, змінюючи роль податкових органів з каральної на сервісну настільки істотно, що дійсно дозволить вивести значну частину економіки з тіні, і дати бізнесу і суспільству хоч трохи "кисню".

"По-четверте, вона зміщує акцент з примітивного і короткозорого фіскального підходу на стратегічне стимулювання економічного розвитку. У тому числі, шляхом повного звільнення реінвестованого прибутку від оподаткування, скасування авансових внесків та диференційований, варіативний підхід до оподаткування різних видів діяльності", - заявив нардеп.

Він зазначив, що реформа також передбачає обґрунтоване підвищення податкового тиску на соціально небажані товари, такі як алкоголь і тютюн, а також введення податку на розкіш, що забезпечить збільшення доходів бюджету і посилення регуляторної функції оподаткування.

"І, чи не найголовніше - вона є продуктом реального суспільного діалогу влади, бізнесу та експертного середовища, і на відміну від інших "реформ" підтримується більшістю ключових стейкхолдерів - підприємців, виробників, платників податків", - резюмував Галасюк.