ua en ru

Гаазький суд почав слухання за позовами Коломойського до Росії

Гаазький суд почав слухання за позовами Коломойського до Росії Фото: Гаазький арбітраж почав слухання за позовами Коломойського до РФ

Арбітри попросили сторони надати додаткові матеріали

Гаазький міжнародний арбітражний суд приступив до розгляду з питань юрисдикції позовів Ігоря Коломойського, "Приватбанку", ТОВ "Аеропорт "Бельбек", ПАТ "Укрнафта" та ТОВ "Стабіл" до Російської Федерації. Про це повідомляє прес-служба суду.

Згідно з повідомленням, слухання з питань юрисдикції за позовами "Укрнафти" і ТОВ "Стабіл" відбулися 11 липня, за позовами Ігоря Коломойського, "Приватбанку" та ТОВ "Аеропорт "Бельбек" - 12-14 липня. У підсумку, по першим двом слуханням арбітри запросили сторони надати додаткові матеріали до 26 серпня, за іншими позовами - до 14 жовтня 2016 року.


У всіх чотирьох позовах судді дозволили Україні надати матеріали як стороні, яка не бере участь в спорі, проте відмовили в проханні про присутність та усний виступ на слуханні в подальшому. У свою чергу, Росія відмовляється брати участь у розгляді всіх справ.

Що стосується суті позовних вимог, у своєму позові Ігор Коломойський заявляв про наявність у нього договору на управління пасажирським терміналом аеропорту "Бельбек" у Севастополі до 2020 року. Після анексії Криму Росія "націоналізувала" цей аеропорт, у зв'язку з чим бізнесмен вимагає від Росії компенсацію у розмірі 15 млн доларів.

У свою чергу, претензії "Приватбанку" до РФ пов'язані з втратами після анексії Криму банківського бізнесу на території півострова. "Укрнафта", "Стабіл" і ще 10 інших позивачів звинувачують Росію в експропріації їх інвестицій в автозаправні комплекси в Криму.

Також в Гаазькому арбітражі розпочато розгляд ініційованої у червні 2015 року справи, в рамках якої ТОВ "Еверест", голова правління "Приватбанку" Олександр Дубілет і ще 17 інших компаній заявили про порушення Росією зобов'язань, що перешкоджало позивачам контролювати свої інвестиції в розташовані в Криму об'єкти нерухомості і врешті-решт призвело до експропріації цих інвестицій

Нагадаємо, РФ відмовилася визнати позов "Приватбанку" Коломойського по Криму.