ua en ru

Г.Немиря: Політичні цілі, про які заявляє за кордоном В.Янукович, не мають відношення до того, що відбувається в країні

Президент України Віктор Янукович в інтерв'ю 23 вересня "Україна прагне вступити до Європейського Союзу" знову продемонстрував, що політичні цілі, про які він заявляє за кордоном, не мають жодного відношення до того, що насправді відбувається в країні. Про це заявив у своїй статті The Wall Street Journal радник із зовнішньополітичних питань Юлії Тимошенко Григорій Немиря.

«Наприклад, він говорить про те, що «Україна твердо рухається вперед по дорозі європейської інтеграції». Однак, інтеграція є неможливою, якщо демократія, верховенство права та повага до прав людини опинились під загрозою внаслідок авторитарних дій, санкціонованих його адміністрацією. Лише цього місяця ЄС оприлюднив заяву щодо свободи преси в Україні, в якій висловив своє «глибоке занепокоєння зникненням у серпні українського журналіста Василя Климентьєва», - наголосив Г.Немиря.
«Після цієї заяви було ухвалено досить жорстку резолюцію найбільшої в Європі політичної партії Європейська народна партія (ЄНП), в якій зазначалось, що ЄНП «глибоко стурбована поточною ситуацією з демократичним розвитком в Україні». ЄНП також згадує згортання свободи преси в країні; вибіркове використання системи кримінального правосуддя, коли кримінальні справи стають схожими на політично вмотивовану кампанію проти політичної опозиції; та використання Служби безпеки, діяльність якої «виходить за рамки нормального функціонування подібних органів в демократичних державах, в яких існує верховенство права». Вона також засудила державне втручання у внутрішні справи основної опозиційної партії. Що ж стосується нового закону про місцеві вибори в Україні, призначені на 31 жовтня 2010 р., ЄНП переконана, що «він не відповідає демократичним стандартам», - підкреслив Г.Немиря.
«Настав час для того, щоб Янукович привів у відповідність свою публічну риторику та дії. «Словами Президента ЄНП Вільфреда Мартенса: «Демократичні свободи не відстоюються піар-візитами лідерів країни до європейських столиць; вони захищаються щирими та реальними зобов'язаннями перед українським суспільством». Без цього прагнення України вступити до Європейського Союзу залишиться нездійсненною мрією», - підсумував радник Ю.Тимошенко.