ua en ru

Фюле: Ми прагнемо бути найбільшим донором України

Європейський комісар з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле заявляє, що Захід прагне стати найбільшим донором економічної допомоги України.

Європейський комісар з питань розширення і політики добросусідства Штефан Фюле (на фото) заявляє, що Захід прагне стати найбільшим донором економічної допомоги України. Про це він повідомив на прес-конференції в Києві, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми прагнемо надати цю допомогу в тому ж дусі, як ми раніше працювали, як найбільший донор України. Ми хочемо, щоб ця допомога була можлива у формі грантів та кредитів для розвитку України і посилення її суверенітету", - зазначив Фюле.

При цьому він підкреслив, що для отримання цієї допомоги Україні потрібно провести реформи.

"Що стосується фінансової допомоги, тобто умови, і ці умови є такими: реформи, реформи, реформи. Фінансова допомога пов'язана з реформами, а не з угодою про асоціацію. Звичайно, угода забезпечує додаткові умови для проведення цих реформи. Ми готові підтримати нове інклюзивна уряд, якщо він буде налаштований на проведення реформ", - повідомив єврокомісар.

"Ми продовжимо підтримувати Україну в тому ж дусі, в якому ми вже працювали, маючи хорошу історію надання допомоги Україні у фінансовій та економічній сфері. Наша додана вартість полягає в тому, що ми працюємо з іншими міжнародними фінансовими організаціями, що може посилити пакет допомоги протягом наступних років. Важливо, щоб всі зацікавлені сторони розуміли, що сила цієї допомоги полягає у тому, що в центрі цієї допомоги МВФ", - додав він.

Раніше Фюле заявив, що готовий сьогодні поінформувати Президента Віктора Януковича про фінансову допомогу, яку може надати ЄС Україні.

"У мене була конструктивна розмова з опозицією щодо фінансової допомоги, яку може надати ЄС, і я сподіваюся, що сьогодні під час зустрічі з Президентом я зможу його про це поінформувати", - зазначив єврокомісар.

Крім того він зазначив, що ЄС готовий активізувати зусилля для економічної допомоги Україні.

"Ми готові активізувати наші зусилля разом з міжнародними партнерами, щоб допомогти Україні впоратися зі складною економічною ситуацією. У понеділок глави МЗС країн ЄС дали чітко зрозуміти, що в разі погіршення ситуації вони зможуть оперативно реагувати", - зазначив Фюле.