ua en ru

Фюле: ЄС хоче нормалізації відносин з Україною, але на компроміси йти не буде

ЄС хоче стабілізувати відносини з Україною і відзначає, що угода про асоціацію залишається метою обох сторін, але не буде йти на компроміси у питаннях демократії і правосуддя. Про це на прес-конференції 15 травня в Брюсселі повідомив єврокомісар Штефан Фюле.

"Асоціація (України і ЄС) залишається нашою метою, - зазначив Фюле, - ...але ми не будемо йти на компроміси у питаннях демократії, правосуддя".

Прем'єр-міністр України Микола Азаров додав, що і Україна, і ЄС розуміють, що проблеми між двома сторонами носять тимчасовий характер.

"Сторони підтвердили зацікавленість у підписанні угоди (про асоціацію). Мої колеги розуміють, що проблеми носять тимчасовий характер", - зазначив Азаров.

Представники ЄС наголосили, що швидкість угоди про асоціацію буде залежати від впровадження в Україні справедливого і неупередженого правосуддя, імплементації судової реформи, підготовки і проведення вільних і справедливих парламентських виборів у жовтні, і прискорення реформ, викладених у порядку денному угоди про асоціацію. ЄС закликав Україну реформувати правову систему, поліпшити бізнес-клімат у країні. Обидві сторони також підкреслили важливість постійного реформування енергетики, в тому числі реструктуризації НАК " Нафтогаз України".

Представники ЄС ще раз висловили заклопотаність станом верховенства права в Україні, посилаючись на кримінальні справи проти членів попереднього уряду, включаючи Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, Валерія Іващенка та інших політиків, і знову закликали забезпечити належне освітлення лікування Тимошенко в Харкові, а також дозволити омбудсману та іншим зацікавленим особам відвідувати Тимошенко.

Крім того, сторони обговорили низку міжнародних і регіональних проблем. В ЄС, зокрема, відзначили, що сподіваються на зміцнення Східного партнерства з Україною. ЄС підкреслив важливість зміцнення співпраці у сфері зовнішньої політики і політики безпеки, оборонної політики, а також тісної співпраці в регіональних рамках, зокрема, у контексті врегулювання конфлікту в Придністров'ї.

Нагадаємо, раніше Азаров в Брюсселі заявив, що Україна намагається максимально конструктивно дати відповідь на зауваження ЄС.