ua en ru

ФРС США продовжила політику "кількісного пом'якшення" на 2013 р

Федеральна резервна система США ухвалила рішення продовжити політику "кількісного пом'якшення" (QE) в 2013 р. Про це говориться в повідомленні ФРС, поширеному за підсумками засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC), що завершилось сьогодні. Відомство має намір купувати в щомісячному режимі іпотечні цінні папери на 40 млрд дол. і довгострокові боргові зобов'язання федерального Казначейства в обсязі 45 млрд дол. Даний обсяг пізніше може бути збільшений, наголошується в релізі.

Таким чином операція "Твіст", умови якої припускали обмін довгострокових боргових зобов'язань Міністерства фінансів США на короткострокові з боку ФРС в обсязі 45 млрд дол., буде замінена на прямий викуп цінних паперів Казначейства з боку ФРС.

Прибуток від цінних паперів ФРС планує витрачати на викуп іпотечних боргових зобов'язань. У ФРС відзначили, що дана політика дозволить зберегти знижувальний тиск на облікову ставку в довгостроковій перспективі, підтримати ринок іпотечного кредитування і поліпшити загальноекономічний клімат.

Рішення було прийнято 11 членами Комітету з операціям на відкритому ринку. Його єдиним супротивником став глава Федерального резервного банку Річмонда Джеффрі Лекер, який традиційно є супротивником "м'якої" політики ФРС.

Читайте також: ФРС США зберегла базову облікову ставку в діапазоні 0-0,25%