ua en ru

ФРС США підвищила базову ставку другий раз в цьому році

ФРС США підвищила базову ставку другий раз в цьому році Фото: США

Також наголошується помірне зростання економіки США

У Комітеті з відкритих ринків Федеральної резервної системи США прийняли рішення про підвищення базової процентної ставки на 0.25 п. п. - до 1-1,25%. Про це йдеться в повідомленні на сайті ФРС США.

Повідомляється, що дане рішення співпало з очікуваннями більшості економістів та учасників ринку. У заяві наголошується помірне зростання економіки США, оцінку інфляції на 2017 рік знижено - з 1,9% до 1,6%.

"ФРС розраховує на ще одне, третє підвищення ставки в 2017 році", - зазначено в повідомленні. При визначенні темпів коригування діапазону базової ставки надалі ФРС буде орієнтуватися на показники ринку праці, інфляційний тиск і інфляційні очікування.

Так, згідно з консенсус-прогнозом Bloomberg, з 100 опитаних економістів 95 очікували підвищення ключової ставки на 0,25 п. п. Згідно з даними ф'ючерсів на CME Group (група Чиказькій товарній біржі), у день напередодні засідання ймовірність підвищення ставки на 0,25 п. п. на червневому засіданні становила 93,5%.

"При прийнятті рішення ФРС керувалася досягненням так званої повної зайнятості на ринку праці", - говорить експерт ФГ БКС Іван Копєйкін.

Зазначимо, ФРС США почала політику підвищення ставки з 14 грудня 2015 року, підвищивши ставку на 0,25 п. п. Через рік, в грудні 2015-го, ФРС знову підвищила ставку на 0,25 п. п. Наступне підвищення на 0,25 п. п. було в березні 2017 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Федеральна резервна система США (ФРС) оштрафувала Deutsche Bank на 41 млн доларів (37 млн євро) у зв'язку з тим, що банк не вжив достатніх заходів для запобігання відмивання грошей з Росії.