ua en ru

ФРС перевірить діяльність американських банків у сфері торгівлі та володінням сировиною

ФРС США проводить перевірку діяльності американських банків у сфері торгівлі та володінням сировиною, а також не-фінансовими компаніями. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

За даними агентства Bloomberg, в Федрезерве ведуть перевірку діяльності американських банків, пов'язану з торгівлею та зберіганням фізичного сировини.

Зокрема, мова йде про юридичних і регуляторних винятки, які дозволяють банківським організаціям брати участь у торгівлі на сировинних ринках.

За американським законодавством, банки не можуть володіти не-фінансовими компаніями, якщо вони не мають спеціальних дозволів з боку регуляторів.

Подібні дозволи у 2003 р. отримали від ФРС США Citigroup і JP Morgan. Джерела Bloomberg стверджують, що у ФРС оцінюють діяльність цих банків у сировинний торгівлі, тим самим оцінюючи, яким чином було використано дозвіл регулятора. Крім того, під прицілом також виявилася діяльність в сировинному секторі Goldman Sachs і Morgan Stanley.

До фінансової кризи дані компанії мали статус інвестиційних банків, однак у 2008 р. вони змінили його, офіційно ставши банківськими організаціями.

Банки займаються активною торгівлею деривативами, у тому числі тими, які є похідними від сировинних активів. У цих цілях вони часто приймають поставки сировини, щоб врегулювати угоди. Крім того, банки безпосередньо володіють компаніями, які складають сировина.

Багато банківські організації вже давно відійшли від торгівлі сировиною до володіння фізичною сировиною, а також різними промисловими компаніями, які пов'язані з сировинним сектором: морськими перевізниками, ТЕС та іншими подібними активами.
Зокрема, Morgan Stanley володіє поряд ТЕС в США та Європі, а також бере участь в торгівлі електроенергією. Крім того, банк володіє такими компаніями, як TransMontaigne - перевізником автомобільного палива, хімікатів і оператором великих складів.

Також Morgan Stanley володіє морським перевізником Heidmar, який оперує флотом приблизно в 100 танкерів, що перевозять нафту і різні хімікати.

Goldman Sachs володіє такими сировинними активами, як вугільні шахти в Колумбії, часткою в операторі залізничної дороги, по якій здійснюється транспортування даного вугілля. Також, крім безлічі інших сировинних активів, Goldman Sachs володіє частиною офшорного родовища нафти біля берегів Анголи.

Підвищена активність американських банків у сфері сировинної торгівлі вже привернула до себе увагу законодавчих органів.

Зокрема, в липні цього року банківський комітет Сенату США розглядав ситуацію з можливими фактами маніпуляцій на ринку алюмінію з боку великих банків. На дану тему в комітеті пройшли спеціальні слухання.