ua en ru

ФРН запропонувала РФ взяти участь у створенні системи ПРО

Федеративна Республіка Німеччина (ФРН) запропонувала Російській Федерації (РФ) взяти участь у створенні системи протиракетної оборони (ПРО). Таку пропозицію висловив сьогодні, 1 листопада, голова Міністерства закордонних справ (МЗС) Німеччини Гідо Вестервелле на зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, передає РБК.

"Ми запрошуємо Росію взяти участь у створенні системи ПРО і спільно обговорити питання, що стосуються протиракетної оборони та європейської безпеки", - сказав Г.Вестервелле.
Як зазначив сьогодні С.Лавров, за участі РФ у цьому проекті "є деякі напрацювання".

"Зокрема, в грудні 2009 р. на зустрічі з міністрами ради Росія-НАТО ми домовилися провести спільну оцінку загроз та викликів XXI століття. У тому числі, розглядаються ризики ракетного розповсюдження. Сподіваюся, на саміті в Лісабоні нам вдасться прийти до загального розуміння того , які в цій сфері існують ризики і звідки конкретно вони виходять ", - сказав С.Лавров.

"З іншого боку, ми знаємо, що паралельно досягаються домовленості з цього питання з іншими країнами, наприклад з США, про розміщення тих чи інших компонентів у майбутній системі ПРО на їхній території. Ми б хотіли отримати до початку саміту в Лісабоні якомога більше інформації про те , як бачиться нашим партнерам в НАТО можлива участь Росії в такій системі ", - додав голова МЗС РФ.

Саміт Росія-НАТО відбудеться в Лісабоні 19-20 листопада 2010 р. Президент Росії Дмитро Медведєв вже заявив про свою особисту участь у цьому заході.

Також С.Лавров відзначив, що 2 листопада ц.р. увечері прибуває до Москви генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен для докладного обговорення можливої участі РФ у створенні системи ПРО. Г. Вестервелле зазначив, що ПРО повинна стати системою для всього альянсу, а не для двох-трьох держав.

Раніше генеральний секретар НАТО А. Расмуссен запропонував залучити Росію та інших партнерів Північноатлантичного альянсу до створення системи протиракетної оборони. Відповідну заяву він зробив на зустрічі міністрів закордонних справ і оборони країн - членів альянсу, яка пройшла в Брюсселі. Пропозиція полягає в тому, щоб ракетний щит покрив всю територію країн альянсу і Росії, захищаючи таким чином від можливих ракетних атак з боку Ірану і Північної Кореї.

На початку липня ц.р. Польща і США підписали доповнення до основного договору між двома країнами щодо протиракетної оборони. Саме американо-польська угода про розміщення на території Польщі протиракетної бази США була підписана 20 серпня 2008 р. у Варшаві. Передбачено розмістити на польській території, в 60 км від кордону з Росією і в 100 км від Калінінграда, зенітно-ракетні комплекси Patriot. Офіційна Москва висловила крайню стурбованість цим рішенням.