ua en ru

Freedom House закликав Україну звільнити узбецького журналіста, який шукає політпритулок

Freedom House закликав Україну звільнити узбецького журналіста, який шукає політпритулок Фото: Марк Берендт (U. S. Helsinki Commission)

На думку організації, звинувачення журналіста "політично мотивовані"

Правозахисна організація Freedom House закликала Україну звільнити журналіста з Узбекистану Нарзулло Охунжонова у зв'язку з погіршенням стану здоров'я заарештованого. Про це повідомляє прес-служба Freedom House Ukraine в Facebook.

"Уряд України повинен негайно звільнити Нарзулло Охунжонова з-під варти і терміново розглянути його запит на отримання притулку", - заявив директор програм країн Євразії у Freedom House Марк Берендт,

За його словами, звинувачення, зазначені в ордері Інтерполу на арешт, які йому пред'являє уряд Узбекистану, є "очевидно політично мотивованими"

"Вони служать ще одним доказом того, як авторитарні режими використовують у своїх цілях систему Інтерполу з метою переслідування політичних опонентів, журналістів, правозахисників та інших. Україна зміцнить свою позицію на шляху розвитку демократії, запропонувавши притулок і захист переслідуваних", - резюмував Берендт.

Україна: Журналіст із Узбекистану заслуговує на захист У зв'язку з погіршенням стану здоров'я Нарзулло Охунжонова, заар...

Опубліковано Freedom House Ukraine 12 жовтня 2017 р.

Наголошується, що Охунжонову висунули політично мотивовані звинувачення в хабарництві і шахрайстві, що йому загрожує ув'язненням до 20 років. Він виїхав з Узбекистану в Туреччину в 2013 році після того, як почав отримувати погрози про арешт від узбецьких властей.

Коли політична ситуація в Туреччині почала погіршуватися, Охунжонов разом зі своєю дружиною і п'ятьма дітьми подав клопотання про політичний притулок в Україні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суд Києва заарештував на 40 днів журналіста з Узбекистану, який шукає політичний притулок. Так, адвокат Охунжонова вже подав апеляцію на арешт.