ua en ru

Французький суд ухвалив екстрадувати екс-главу "БТА-банку" Аблязова в Росію чи Україну

Суд французького м. Екс-ан-Прованс постановив екстрадувати з країни казахського підприємця Мухтара Аблязова

Суд французького м. Екс-ан-Прованс постановив екстрадувати з країни казахського підприємця Мухтара Аблязова, передає Reuters.

Поки невідомо, куди саме буде переміщений банкір - суд повинен незабаром вирішити, чи направляти Аблязова в Росію або Україну. З одного боку, в липні 2013 р. фінансист був затриманий у Франції на підставі ордера з Києва. З іншого, раніше Генеральна прокуратура РФ вимагала видати бізнесмена з Великобританії, де він проживав після втечі з Казахстану і в середині 2011 р. отримав політичний притулок. Адвокат Аблязова заявив, що його сторона має намір опротестувати рішення французького суду.

Правоохоронні органи Казахстану звинувачують Аблязова у створенні і керівництві організованої злочинної групи, яка здійснила розкрадання коштів АТ "БТА Банк" на суму понад 6 млрд дол. і легалізацію доходів, здобутих злочинним шляхом.

У Франції немає договору про екстрадицію з Казахстаном, однак є з Росією, і з Україною. Можливо, що через одну з цих країн Аблязова доставлять у Казахстан на судове засідання.

Діяльність екс-голови "БТА-банку" також є предметом кримінального розслідування правоохоронних органів Кіпру, Угорщини та Латвії. У лютому 2012 р. Високий суд Лондона призначив Аблязову покарання у вигляді тюремного ув'язнення строком на 22 місяці за проявлену неповагу до суду, однак він втік від англійського правосуддя.