ua en ru

Французький суд заарештував казахського банкіра Аблязова на 40 діб

Французький суд заарештував на 40 діб колишнього керівника БТА-банку Мухтара Аблязова, обвинуваченого владою Казахстану в розкраданні коштів на суму понад 6 млрд дол і легалізації злочинних доходів.

Французький суд заарештував на 40 діб колишнього керівника БТА-банку Мухтара Аблязова, обвинуваченого владою Казахстану в розкраданні коштів на суму понад 6 млрд дол і легалізації злочинних доходів.

Як повідомив представник Генеральної прокуратури середньоазіатської республіки Нурдаулет Суіндіков, таке рішення суд міста Екс-ан-Прованс ухвалив ще 1 серпня 2013 р. Мухтар Аблязов перебуватиме у в'язниці міста Люїн до завершення всіх процедур, пов'язаних з екстрадицією.

Генпрокуратура Казахстану направила клопотання про видачу банкіра 2 серпня. Представник наглядового відомства повідомив, що підтвердження про розшук і намір екстрадувати Аблязова направили російські та українські правоохоронні органи. Ці процеси йдуть незалежно один від одного, і ніхто не має права втручатися або впливати на ухвалення компетентними органами інших держав рішень, пов'язаних з розшуком і наміром запитувати видачі обвинувачених осіб, підкреслив він.

Раніше повідомлялося, що французька влада розглядає питання про екстрадицію Мухтара Аблязова до України, не виключається також його екстрадиція до РФ.

Франція, Росія і Україна є учасниками європейської Конвенції про видачу правопорушників, підписана 13 грудня 1957 р. в Парижі, а Казахстан не підписував цей документ, пояснив представник Генпрокуратури.

У жовтні 2010 р. Аблязов був заочно арештований в Росії за звинуваченням у шахрайстві і розкраданні активів БТА-банку. Генеральна прокуратура РФ вимагала екстрадувати бізнесмена з Великобританії, де він проживав після втечі з Казахстану і в середині 2011 р. отримав політичний притулок.

Діяльність екс-глави БТА-банку також є предметом кримінального розслідування правоохоронних органів Кіпру, Угорщини та Латвії. У лютому 2012 р. Високий суд Лондона призначив Аблязову покарання у вигляді тюремного ув'язнення строком на 22 місяці за проявлену неповагу до суду, однак той сховався від англійського правосуддя.

Французькі правоохоронні органи затримали М.Аблязова за день до рішення суду про 40-денний арешт - 31 липня 2013 р.