ua en ru

Французький Airbus відкрив у Тулузі завод з виробництва лайнерів А350

Французький авіабудівний концерн Airbus відкрив новий завод з виробництва лайнерів типу А350 (далекомагістральні широкофюзеляжні літаки, що розробляються Airbus,як відповідь конкурентові - Boeing 777, 787). Церемонія відкриття виробничого комплексу в м. Тулузі площею 78 тис. м відбулася сьогодні у присутності прем'єр-міністра країни Жан-Марка Еро та інших високопоставлених осіб, які прибули на південний захід Франції, незважаючи на туман і страйк льотного персоналу, передає Reuters.

Відзначимо, що в конструкції A350 широко використовуються легші композитні матеріали, а не важчий алюміній. Така конструкція літака разом з іншими технічними удосконаленнями повинна скоротити витрату палива і, відповідно, забезпечити його економію на дистанції, що дає Airbus додаткові конкурентні переваги в боротьбі з Boeing. В світлі зростаючих цін на авіапаливо саме "економічні" авіановинки мають великий попит з боку авіакомпаній.

Airbus і Boeing чекають, що ринку буде потрібно більше 6 тис. широкофюзеляжних далекомагістральних літаків в найближчих 20 років. Розвиток авіагалузі знаменується появою нових напрямів в обхід переобтяжених авіавузлів. В цілому експерти оцінюють ринок в декілька сотень мільярдів доларів, основна боротьба за яких розгориться між моделями Airbus A380 і Boeing 747.

Незважаючи на те, що новітні композитні матеріали володіють низкою переваг в порівнянні з алюмінієм (вони не тільки легші, але і міцніші), вони набагато дорожчі у виробництві. Враховуючи цей факт, ні А350, ні Boeing 787 не принесуть прибутку за підсумками року, відзначають аналітики.

Читайте також: СОТ розслідує можливі порушення у фінансуванні проекту Airbus A350, - неофіційні дані