ua en ru

Французькі вчені виявили витік радіації в районі Росії

Французькі вчені виявили витік радіації в районі Росії Фото: радіація (РБК-Україна)

Вчені припускають, що витік стався в останній тиждень вересня

На території Російської Федерації або Казахстану стався витік радіації. Про це говорится в повідомленні Інституту ядерної та радіаційної безпеки Франції.

Вчені інституту припускають, що аварія сталася в останній тиждень вересня і початку жовтня.

Зазначено, що радіоактивний ізотоп рутеній-106 виявили в атмосфері Європи кілька європейських структур, які займаються моніторингом радіаційного забруднення.

За даними інституту, витік була серйозною, і, якби аварія такого масштабу сталася у Франції, знадобилася б евакуація людей або укриття в захисних спорудах в радіусі декількох км від місця витоку.

При цьому вчені виключили можливість витоку з-за падіння працюючого на рутенії супутника, оскільки розслідування показало, що у вказаний період такі супутники не падали.

У повідомленні наголошується, що французький інститут задіяв всі наявні в його розпорядженні засоби радіологічного моніторингу та проведені виміри показали, що сліди рутенія виявлялися на кількох моніторингових станціях в період з 27 вересня по 13 жовтня. Однак після цього радіоактивна речовина в атмосфері не виявлялося.

Дані інших європейських станцій моніторингу підтвердили наявність рутенія-106 в атмосфері більшості європейських країн на початку жовтня.

Передбачається, що зоною витоку рутенія можливо стала територія між Волгою і Уралом, на південь від Уральських гір, проте вчені відзначили, що вказати точне місце викиду неможливо.

Нагадаємо, в середині жовтня міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак заявив, що в Україні із-за поганого стану навколишнього середовища кожні дві години вмирають 3 людини.