ua en ru

Французька розвідка оприлюднила докази причетності Асада до хіматаки

Французька розвідка оприлюднила докази причетності Асада до хіматаки Фото: Башар Асад

Спецслужби Франції довели причетність Асада до хімічної атаки 4 квітня

Французькі спецслужби прийшли до висновку, що сили, вірні президенту Сирії Башару Асаду, провели 4 квітня 2017 року в північній Сирії атаку з використанням зарину і що Асад або його найближче оточення наказали нанести удар. Про це повідомляє Reuters.

"Шестисторінковий документ, складений французькими військовими і іноземними розвідувальними службами, повідомляє результати дослідження на основі зразків, отриманих від удару на землі, і зразка крові жертви. Серед елементів, знайдених в зразках, був гексамін, відмітна ознака зарину, вироблений сирійським урядом", - йдеться в повідомленні.

Відповідно до інформації доповіді, французькі спецслужби вважають, що тільки Башар аль-Асад і найвпливовіші люди з його оточення можуть дати наказ використовувати хімічну зброю. В розвідслужбі підкреслили, що джихадистські групи в цьому районі не мають можливості розробляти і використовувати таку зброю, і що "Ісламської держави" не було в цьому регіоні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що атака в місті Хан-Шейхун призвела до загибелі десятків людей і спонукала Сполучені Штати зробити відповідний авіаудару по базі Сирії, що стало першим прямим нападом на уряд Асада в конфлікті. США ввели 271 санкцію проти уряду Башара Асада в Сирії за імовірне використання хімічної зброї.